Home

Achtergrond

Geen draaiboek voor griep

Het ministerie van landbouw heeft nog geen draaiboek voor het geval Nederlandse varkens met Mexicaanse griep worden besmet.

De overheid bekijkt nog of dieren geruimd moeten worden. De kans dat varkens besmet raken met griep neemt toe nu de ziekte zich verspreidt. Tot gisteren waren er geen besmettingen bij mensen die in aanraking komen met varkens. Vooralsnog adviseert het ministerie zieke varkenshouders contact met hun dieren te mijden.

Varkens worden in het kader van een Europees onderzoeksprogramma wel bekeken op griepvirussen in het algemeen. "Dus we houden de vinger aan de pols", aldus het departement.

In Canada is een besmette varkensstal uiteindelijk geruimd uit economische- en welzijnsoverwegingen. Volgens de autoriteiten was er weliswaar geen gevaar voor de volksgezondheid, maar wilde geen enkele slachterij de varkens verwerken.

De Belgische hoogleraar Kristien van Reeth van de Universiteit Gent vindt ruimen van varkens te drastisch. Tegen het Vlaamse Vilt zegt zij dat het H1N1-virus afwezig is bij Europese varkens.

Als dieren besmet zouden raken, is ruiming volgens haar disproportioneel, omdat het H1N1-virus zich niet wezenlijk anders gedraagt dan de gewone griep.

Nederland had in 2003 te maken met varkens met afweerstoffen tegen aviaire influenza. Die varkens zijn destijds met voorrang geslacht. De internationale diergezondheidsorganisatie OIE vreest dat een uitbraak bij varkens zal leiden tot handelsverstoringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.