Home

Achtergrond 4 reacties

Faunawet strijdig met EU-regels

De Flora- en faunawet is in strijd met de Europese Vogelrichtlijn.

Deze wet biedt provincies tegen de EU-regels in ruimte om ontheffing te geven van het jachtverbod. Dat heeft de Utrechtse rechter bepaald in een voorlopige voorziening.

De rechtszaak was aangespannen door de Faunabescherming tegen de provincie Utrecht. De provincie had toestemming gegeven om ruim 6.600 ganzen te vangen en vervolgens met het geweer of door vergassing te doden. Volgens de rechter had de provincie niet mogen toestaan dat de dieren werden vergast. De wet voorziet daar niet in, vindt de Utrechtse rechter. Vangen en daarna afschieten is volgens de rechter ook niet toegestaan, omdat dan sprake is van onnodig lijden van de gevangen ganzen.

De provinciale bezwarencommissie is nu aan zet. Die moet een advies uitbrengen over de bezwaren van Faunabescherming tegen de provinciale ontheffing. Daarna zullen Gedeputeerde Staten van Utrecht een nieuw besluit nemen. De provincie kan niet tegen de uitspraak van de Utrechtse rechter in beroep gaan.

Volgens Faunabescherming betekent de uitspraak dat doden door vergassing in Nederland niet mag worden toegepast bij de jacht op ganzen. "Wilde vogels en hun kuikens hoeven niet meer bang te zijn om met het zeer onhumane dodingsmiddel koolzuurgas in Nederland gedood te worden."

Een woordvoerder van de Utrechtse rechtbank zegt dat de uitspraak alleen betrekking heeft op het Utrechtse besluit. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kon gisteren nog geen reactie geven op de rechterlijke uitspraak.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Daar gaat ons geld weer. Vergaderen over niets.

 • no-profile-image

  hum

  Die beesten kosten alleen maar geld. Voor de rest zijn het waardeloze niet te vreten dieven !!!!

 • no-profile-image

  gert

  Geldt dus niet voor het afschieten van ganzen op Schiphol

 • no-profile-image

  henk hoogenkamp

  Dat we middelen moeten gebruiken zoals vergassen en dergelijke is alleen maar te danken an de rigide wetgeving voor bejaging. Indien we op een normale manier de gans hadden mogen bejagen was er nooit nu een probleem geweest

Of registreer je om te kunnen reageren.