Home

Achtergrond

Fabrieken mogen minder vuile lucht uitstoten

Grote fabrieken mogen fors minder schadelijke stoffen zoals NOx en SOx gaan uitstoten.

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) en haar collega's van andere EU-landen hebben donderdag ingestemd met een voorstel hiertoe van EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu).

"De emissies van de industrie zijn nog erg hoog'', aldus de EU-commissaris. "Het is absoluut cruciaal dat de uitstoot vermindert. Dit akkoord leidt ertoe dat de gezondheid en milieu aanzienlijk verbeteren.''

De verminderde luchtvervuiling voorkomt jaarlijks zo'n 13.000 voortijdige sterftes en 7 miljard euro aan zorgkosten, schat de Europese Commissie.

Van de 27 EU-landen voldoen momenteel alleen Zweden en Denemarken al aan de nieuwe normen, aldus een woordvoerster van de EU-commissaris.

Nieuwe industriële installaties moeten vanaf 2012 aan de striktere normen voldoen. Bestaande industriële installaties krijgen de nieuwe normen geleidelijk opgelegd tussen 2016 en 2020. Nieuw is ook dat de uitstootvergunningen in de hele EU steeds de best beschikbare technieken verplicht stellen.

Het Europees Parlement had in maart al ingestemd met het voorstel. Het parlement en de EU-landen vergaderen later verder over het plan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.