Home

Achtergrond 215 x bekeken

FAO verwacht lagere graanproductie

De wereld produceert volgend seizoen 2009/2010 minder graan dan dit seizoen.

Het verbruik stijgt. Hierdoor krimpen de voorraden met 1,4 procent, meldt de wereldvoedselorganisatie FAO in de eerste prognose voor het nieuwe oogstjaar. Maar de oogst van 2009/2010 is nog altijd de één na grootste ooit. Dit seizoen heeft de wereld een recordhoeveelheid graan geoogst.

De FAO schrijft de daling toe aan een krimp van het areaal. Ook kopen boeren minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen vanwege de lage graanprijzen van dit seizoen. De FAO verwacht dat iets meer graan wordt verbruikt.

Bij tarwe verwacht de FAO ook een daling van de productie en een stijging van het verbruik. Omdat de productie iets hoger is dan het verbruik, stijgt de tarwevoorraad met 0,5 procent.

Bij de coarse-granen (alle graan behalve tarwe en rijst) verwacht de FAO een krimp van de voorraden met 7,2 procent. Het verbruik is iets hoger. Maar de productie daalt fors, vooral in de VS, de EU, Zuid-Amerika en Azië.

Of registreer je om te kunnen reageren.