Home

Achtergrond

Extra kosten voor verkeersboetes

Het Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden gaat vanaf woensdag administratiekosten in rekening brengen voor verkeersboetes.

Per 1 juli gaan boetes met 6 euro omhoog. Het gaat alleen om administratieve lasten, zei een woordvoerder van het CJIB vanochtend. De boetes gaan niet omhoog. Per jaar komt er daardoor bij het CJIB ongeveer 65 miljoen euro binnen. Het geld wordt gebruikt voor de verwerking van de boetes. Vorig jaar werden er ruim 11,6 miljoen boetes verwerkt.

De administratiekosten kunnen maar een keer worden opgelegd. Een aanmaning gaat dus niet omhoog. De Kamer is onlangs akkoord gegaan met het wetsvoostel voor de extra administratiekosten op verkeersboetes. De oppositiepartijen SP, VVD en PVV hebben zich in de Kamer verzet tegen de verhoging. De VVD-fractie vindt dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie "gaat graaien bij zeer lichte verkeersovertredingen.'' De toeslag geldt ook bij kleine boetes.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.