Home

Achtergrond

Extra eisen voor vervoer huisdieren behouden

Een vijftal EU-lidstaten mogen tot eind 2011 extra eisen stellen aan huisdieren, die het land binnenkomen. Dat heeft de Europese Commissie voorgesteld.

De termijn voor het stellen van de extra eisen loopt af op 30 juni 2010. Finland, Zweden, Malta, Ierland en het Verenigd Koninkrijk stellen extra eisen, om te voorkomen dat huisdieren rabies, de vosselintworm of teken het land binnenbrengen.

Voedselautoriteit Efsa stelde onlangs vast dat rabies bij huisdieren in verschillende lidstaten nog wel voorkomt, zij het minder dan voorheen. Vaak hangt dit samen met rabies onder in het wild levende vossen. Voor extra maatregelen ter voorkoming van de insleep van de vosselintworm en teken bestaat eigenlijk onvoldoende grond, aldus de Efsa.

Niettemin heeft de Commissie nu voorgesteld de termijn voor de vijf landen te verlengen. Uiteindelijk wil de Commissie dat ook de vijf de algemene EU-richtlijn overnemen. Deze schrijft voor dat meereizende honden, katten en fretten een paspoort moeten hebben. Voor import van buiten de EU is een certificaat nodig, waaruit blijkt dat de dieren geen rabies hebben.

Het Europees Parlement en de Raad van ministers moeten nog instemmen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.