Home

Achtergrond

Europese kiezer straft landelijke regeringen

Veel kiezers in de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) lijken de Europese parlementsverkiezingen te hebben aangegrepen om hun landelijke regeringen af te straffen. Uit prognoses blijkt dat talrijke regeringspartijen, of ze nu links of rechts zijn, verlies hebben geleden.

Vooral nationalistische partijen en Europasceptische partijen zouden hiervan profiteren. Desondanks blijft de Europese Volkspartij (EVP) van christendemocratische en conservatieve partijen het grootste blok in het Europese parlement, zo luidt de verwachting.


In Duitsland, een van de negentien landen waar zondag is gestemd, deden zowel de grote christendemocratische regeringspartij CDU als de sociaaldemocratische coalitiepartner SPD het slecht.


In Oostenrijk, dat eveneens zondag stemde, verloor de regerende sociaaldemocratische SPÖ flink. De partij behaalde nationaal gezien het slechtste resultaat sinds 1945. De EU-rebel Hans-Peter Martin kreeg bijna een vijfde van de stemmen.


In Ierland, waar vrijdag was gestemd, werd de centrumpartij Fianna Fail van premier Brian Cowen een lesje geleerd. Bij de Britten nam de steun voor het sociaaldemocratische Labourkabinet van Gordon Brown fors af. In Groot-Brittannië was donderdag gestemd, net als in Nederland waar de regeringspartijen CDA en PvdA een nederlaag moesten incasseren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.