Home

Achtergrond

Europa gaat viskwekers helpen groeien

Viskwekers krijgen een steun in de rug, stelden minister Gerda Verburg (Visserij) en haar collega's van andere landen vandaag bij EU-beraad.

De kwekers bieden grote kansen om de overbevissing van de zee te beperken. De groei van de sector in de EU stagneert echter, terwijl die elders in de wereld 6 à 8 procent per jaar uitbreidt.

De bewindslieden willen daarom de procedures zoals voor vergunningen versimpelen en de export helpen promoten. Ze bepleiten ook dat de EU meer onderzoeksgeld uittrekt en helpt met het opzetten van producentenorganisaties. Afspraak is dat de Europese Commissie nog dit jaar een actieplan presenteert.

In Nederland groeit de visteeltsector sterk. De viskwekerijen leveren vooral veel paling, meerval en forel. De teelt van soorten als tilapia, tarbot en tong is nog klein, maar in opkomst.

In de EU komt er totaal 1,3 miljoen ton vis uit de zogeheten aquacultuur, goed voor circa 3 miljard euro omzet en 65.000 banen, aldus EU-cijfers. Wereldwijd is dat 52 miljoen ton: goed voor de helft van de menselijke consumptie van vis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.