Home

Achtergrond 269 x bekeken

Erwinia weer hoofdoorzaak afkeuringen of klasseverlaging pootgoed

De bacterieziekte erwinia is in de eerste ronde van de veldkeuring voor 59 procent de oorzaak van afkeuring of klasseverlaging van het pootgoed. Vorig jaar was dat 60 procent.

Dat meldt een woordvoerster van de NAK. De keuringsdienst heeft de eerste ronde van de veldkeuring van pootaardappelen afgerond. Mozaïekvirus is in de eerste ronde in 22 procent de oorzaak van een klasseverlaging of afkeuring. Dat was vorig jaar 21 procent. De combinatie van bacterieziek en mozaïek heeft bij 10 procent geleid tot afkeuring of verlaging. Dat was vorig jaar 21 procent. De keurmeesters hebben nog geen primair virus gevonden in het pootgoed.

Loofvernietigingsdata

De NAK heeft de eerste loofvernietigingsdata vastgesteld voor het gebied Zuid. Voor rooigroep 1 ligt de datum op 1 juli voor de klassen S tot en met E. Voor deze klassen geldt een verplichte nacontrole. Voor de klassen A tot en met C hanteert de NAK 3 juli als adviesdatum voor de loofvernietiging. Voor deze klassen is ontheffing mogelijk van de nacontrole, maar dan moet het loof dood zijn op 3 juli en mag er geen primair virus zijn gevonden.

De data gelden alleen voor het gebied Zuid (veldkeuringsgebieden 800 tot en met 899). In het hele land vangt de NAK luizen die virusssen overbrengen. Maar de luissituatie is in het Zuiden ongunstig. De NAK vindt daar veel perzikluizen en zwarte bonenluizen en vindt het risico op virusoverdracht groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.