Home

Achtergrond 203 x bekeken 1 reactie

'Ernst Q-koorts onderschat'

In Nederland zijn vorig jaar en dit jaar tot nu toe vier mensen overleden met Q-koorts onder de leden.

Dat zegt Roel Coutinho van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB). "Q-koorts is een zorgelijk probleem waar tot op heden weinig aandacht aan is besteed." Vorig jaar is één patiënt overleden met Q-koorts. Dit jaar zijn van de 1.429 geregistreerde patiënten er drie overleden. Bij een van de overleden patiënten was sprake van andere ernstige aandoeningen naast de Q-koorts. Van twee overleden patiënten is niet duidelijk of er ook nog andere ziekten een rol speelden en bij één patient is vastgesteld dat alleen de Q-koorts oorzaak van de ziekte was.

Overlijden aan Q-koorts is niet nodig, zegt Coutinho. De bacterieziekte is goed te behandelen als de diagnose maar op tijd wordt gesteld. De ziekteverschijnselen lijken op griep. Het zou kunnen dat bij de aandacht voor Q-koorts bij de medici in Brabant, de Mexicaanse griep uit het oog wordt verloren. "Daarom hebben we alle microbiologen gevraagd bij longontstekingen niet alleen te zoeken naar Q-koorts, maar ook naar Mexicaanse griep."

Coutinho hoopt dat de vaccinatie van geiten volgend jaar vruchten gaat afwerpen. Dat vaccinatie dit jaar nog geen effect zou hebben was ingecalculeerd, omdat drachtige geiten niet konden worden ingeënt. Het zijn juist drachtige geiten die voor een besmettingsexplosie zorgen als ze verwerpen. Volgend jaar moet de effectiviteit van het vaccin blijken.

Lees ook: 'Nu al doden door Q-koorts'

Eén reactie

  • no-profile-image

    zorgvuldige

    Ik snap wel dat er echt iets aan de hand is en dat we waakzaam moeten zijn, maar er wordt snel even geroepen dat er 4 doden zijn door de Q- koorts terwijl je het stukje leest blijkt dat er maar een echt aan de gevolgen van Q- koorts is gestorven en van de andere is niet bekend of ze ook niet wat anders erbij onder de leden hadden. Dit geeft een verkeerd beeld en klopt dus niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.