Home

Achtergrond 223 x bekeken

'Energiebedrijven willen inzage in financiën tuinders'

Energiebedrijven vragen steeds vaker inzage in de boekhouding van glastuinders.

Zij willen voorkomen dat tuinders de betaling uit gascontracten niet kunnen nakomen.Volgens Jos van der Knaap, be­stuurder van LTO Glaskracht in het Westland, vrezen steeds meer toeleveranciers de gevolgen van de huidige tuinbouwcrisis. De or­ganisatie krijgt ook signalen dat tuinders toeleveranciers vragen rekeningen te bevriezen.De teeltbedrijven voor groente en sierteelt lijden door het weg­vallen van exportmarkten verlie­zen op de productie en komen in liquiditeitsproblemen.

Banken zijn nog grotendeels coulant, maar bij betalingsproblemen on­verbiddelijk, stelt Van der Knaap. ”Als je als tuinder bij proble­men als bijzonder krediet wordt aangemerkt, neemt het hoofdkan­toor het over. Daar zijn ze kei­hard”, zegt hij.In Limburg, het Westland en de Bommelerwaard zijn nog geen faillissementen, melden bestuur­ders uit deze regio’s. De grote klappen kunnen in het najaar val­len als over financiering van plantmateriaal wordt gesproken met de bank. Dan vallen bedrij­ven mogelijk af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.