Home

Achtergrond 194 x bekeken

Eneco neemt deel Econcern over

Energieconcern Eneco neemt delen over van het vandaag deels failliet verklaarde Econcern.

Het gaat om de onderdelen Ecofys en Evelop en een deel van de biomassa-activiteiten. Dat hebben beide partijen vandaag bekendgemaakt, zonder een overnamesom te noemen.

De partijen hopen op korte termijn bovendien overeenstemming te bereiken over de overname van Ecostream, het onderdeel dat is gespecialiseerd in zonne-energie. Het onderdeel Evelop ontwikkelt duurzame energieprojecten zoals windparken op zee en op het land. Ecofys doet aan onderzoek en advisering op het geied van energiebesparig en duurzame energie.

Econcern is vooral bekend door het windmolenpark Prinses Amalia voor de kust van IJmuiden. In februari werd duidelijk dat de kredietcrisis de onderneming hard heeft geraakt. Het energiebedrijf, waar 1200 mensen werken, vroeg eind mei uitstel van betaling aan.

Eneco wil uiteindelijk vierhonderd medewerkers van Econcern overnemen. "We praten al ruim twee jaar met elkaat. Ik zie het als een bundeling van duurzame kracht van beide bedrijven'', zegt bestuursvoorzitter Jeroen de Haas van Eneco.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) is verheugd over de overname "omdat kennis over duurzame energie voor ons land behouden blijft''. Zij ziet de overname ook als een versterking voor Eneco. Van der Hoeven hoopt dat voor de andere delen van Econcern ook spoedig een oplossing komt.

Diederik Samsom (PvdA-Tweede Kamerlid) is 'erg gelukkig' met deze ontwikkeling. "Voor het realiseren van onze duurzame ambities zijn bedrijven als Econcern erg belangrijk.'' De voornaamste takken van het bedrijf kunnen nu verder waardoor vier tot vijfhonderd mensen aan het werk blijven, aldus de PvdA'er. Hij stelt vast dat er door de actie van Eneco een soort duurzaam energieconcern is ontstaan.

Lees ook Belangrijke delen Econcern failliet

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.