Home

Achtergrond 837 x bekeken 3 reacties

'Emigratie naar VS kan nu juist gunstig zijn'

De Amerikaanse melkveehouderij maakt moeilijke tijden door. Toch zijn er nog steeds melkveehouders die overwegen te emigreren naar de VS, zegt Hans Peters van Q&Q Farming.

Het lijkt misschien vreemd, maar aan de andere kant kan emigratie naar de VS juist op dit moment wel eens gunstig uitpakken. De grondprijs is gunstig en koeien zijn veel goedkoper dan vorig jaar. "De prijs van melkkoeien is een groot voordeel om nu in een melkveebedrijf te stappen in de VS. Deze is al gauw 1.000 dollar ofwel ruim 700 euro per dier lager, waardoor je bij deze aantallen al snel over een paar honderdduizend dollar praat. Een goede vaars kost in de VS nu zo’n 1.600 dollar, ofwel 1.150 euro", zegt Peters. Hij heeft in Nederland een eigen makelaarskantoor en is daarnaast actief als partner in Q&Q Farming, als emigratiebegeleider voor boeren die naar de VS en Duitsland emigreren.

Amerikanen verwachten dat de zuivelprijzen aan het einde van dit jaar aantrekken en volgend jaar fors stijgen. "Iedereen weet dat deze situatie niet eeuwig zal duren", zegt Peters. Als uitbreiding in Nederland eigenlijk wel nodig is, maar niet of moeilijk te realiseren kan de VS een optie zijn. Melkveehouders moeten dan niet de fout maken om meteen een compleet nieuw en groot bedrijf te willen neerzetten, zegt Peters. Ze kunnen beter een bestaand bedrijf kopen. "Door aankoop van een bestaand bedrijf kan een veehouder met minder vreemd vermogen meer koeien melken dan bij nieuwbouw. Daarnaast krijgt hij dan geen problemen met vergunningen voor nieuwbouw of met de buurt."

"Dan kun je zonder loodzware financiering toch een mooie stap maken naar een grotere bedrijfsomvang. Een melkveehouder in Nederland met een melkquotum van zo’n 650.000 kilo en 40 hectare grond heeft al snel een bedrijfswaarde van 2,5 miljoen euro. Met een vreemd vermogen van 1 miljoen euro is het eigen vermogen 1,5 miljoen euro. Daarvan moet bij verkoop belasting betaald moet worden. Dan kan er zo’n 1 miljoen euro overblijven voor emigratie. Met de huidige wisselkoers is dat 1,4 miljoen dollar. Dat is genoeg om een bestaand melkveebedrijf te kopen met zo’n 400 melkkoeien", aldus Peters.

Q&Q Farming heeft diverse melkveebedrijven in portefeuille, onder andere in Wisconsin. In het oosten van Wisconsin, dichtbij Greenbay, staat een melkveebedrijf te koop met 97 hectare (240 acres) kleigrond. De stallen staan in T-opstelling, waardoor er direct een goed overzicht in de ligboxenstal is als men vanuit de wachtruimte de stal komt inlopen, zegt Peters. In de melkstal is een 2x10 zij-aan-zij melkstal met snelwisselsysteem gemonteerd. Hiermee kunnen per dag circa 560 koeien drie keer daags gemolken worden of zo’n 880 stuks twee keer daags. "Maar men kan het uiteraard ook bij het huidige aantal van 300 melkkoeien houden", zegt Peters.

De wachtruimte biedt plaats aan circa 90 melkkoeien. "De ligboxenstal heeft een geïsoleerd dak en de gebouwen zijn netjes onderhouden." De stal is groot genoeg voor 300 koeien, maar meer dieren is mogelijk. "Een tweede ligboxenstal is eenvoudig achter de eerste te plaatsen. Ook kan de eerste stal aan de voor- en achterzijde verlengd worden."

Op het erf staat ook de woning. Bij het bedrijf hoort 240 acres grond, maar het kan ook met minder of meer grond gekocht worden. Bij aankoop van 40 acres is de vraagprijs 700.000 dollar voor het geheel, ofwel circa 500.000 euro bij de huidige wisselkoers (29 juni). Daar zijn vee, voer, machines en inventaris niet bij inbegrepen.

"Van groot belang voor financiering is het percentage eigen vermogen van de investeerder", zegt Peters, "maar daarin is feitelijk niet veel veranderd wanneer je het vergelijkt met de situatie van voor de kredietcrisis." De nieuwe eigenaar heeft minimaal 40-45 procent eigen vermogen nodig. Daarnaast biedt de gunstiger wisselkoers in vergelijking met een paar maanden geleden soelaas. Elke euro is nu 1,40 dollar waard.

Meer informatie:
Q&Q Farming, Hans Peters, 0318 – 589 349 of 06 – 51 89 70 44, www.qqfarming.nl

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ann

  .....wat je wel vergeet te schrijven is dat het in Oost Wisconsin van October to Maart zo ongeveer elke dag -10 graden is en dat er 5 meter sneeuw per jaar valt!
  Je hebt dan wel een 'goedkoop' bedrijf maar je family vergaat van de heimwee en gaat onder aan de 'cabin fever'....
  Je kan beter naar CA verhuizen, of naar Oklahoma!

 • no-profile-image

  roy

  leuk bedrijf dat te koop staat voor 7 ton, maar is bijna onverkoopbaar met contractprijzen die zelfs volgend jaar nog niet winstgevend zijn. Overigens is het een leuk gebied met meerdere nederlanders of boeren van nederlandse afkomst. Hier krijg je niet zo gauw heimwee als in de dunbevolkte prairieprovincies, maar dat is geen garantie voor succes!

 • no-profile-image

  Gait

  Je hebt wel 1 voordeel. Peters weet wel waar ie het over heeft. En heeft verstand van de VS. Hij is namelijk familie van de van Bakels. Ik geloof een neef. Kijk maar eens op qqfarming.nl , staan veel lege bedrijven door van bakel gebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.