Home

Achtergrond 179 x bekeken 2 reacties

'Eisen onteigening te star'

De eis om landelijk maximaal 10 procent van gronden voor natuur te verwerven via onteigening is te star, vindt een krappe Kamermeerderheid.

De coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie en de linkse oppositie vinden minister Gerda Verburg veel te krampachtig. Genoemde partijen vinden het belangrijker dat de onzekerheid bij boeren wordt weggenomen. Voorwaarde is dat boeren een goede prijs krijgen.

Ernst Cramer (ChristenUnie) oppert dat de opbrengst van landbouwgrond die wordt gebruikt voor woningbouw en voor grond die wordt omgezet in natuur moet worden gemiddeld. "De mensen die zich verzetten tegen onteigening zijn dezelfde als die roepen dat de agrarische sector op slot zit", aldus Lutz Jacobi (PvdA). "Dat vind ik hypocriet."

Minister Verburg schreef de Kamer deze week dat zij volgend jaar met de provincies wil praten over het maximum, en dit indien nodig wil aanpassen. Zij herinnerde eraan dat sommige provincies ruim over die 10 procent heen denken te gaan. CDA en VVD zijn mordicus tegen het loslaten van het maximum. "Eigenlijk gaat 10 procent ons al veel te ver", zegt Joop Atsma (CDA). "Het loslaten daarvan gaat lijnrecht in tegen gemaakte afspraken."

Janneke Snijder (VVD) wil bovendien dat de minister komt met een goed overzicht van de stand van zaken rond de EHS. "De Rekenkamer stelde eerder ook vast dat er geen nulmeting is. Ik vind dat niet meer acceptabel."

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    A van de R

    Inderdaad eens een goed voorstel van Cramer. De lasten van een collectief goed, zoals nieuwe natuur, worden eenzijdig bij een handjevol ondernemers gelegd. Voor hen is de decennialange onzekerheid een nachtmerrie. Verplaatsing met hetgeen de provincie biedt is onmogelijk.Het draagvlak voor nieuwe natuur is aan het afvlakken. Ben dan net als Tammo Beishuizen van LTO Noord zo fair om te zeggen: koop aan óf herzie de EHS en haal de bestemming van deze gronden af. En dat is goed mogelijk want de EHS is een Nederlandse keuze, GEEN Europese verplichting. Jammer dat ZLTO en LLTB hierin minder duidelijk voor haar achterban opkomen.

  • no-profile-image

    Ome

    Goed idee van Ernst Cramer. Als boer kan je er niets aan doen of je grond wordt bestemd voor natuur of woningbouw. Waarom dan verschillende prijzen??

Of registreer je om te kunnen reageren.