Home

Achtergrond

Eerste waarschuwing dit jaar tegen zonkracht

Voor de eerste keer dit jaar heeft KWF Kankerbestrijding tegen de kracht van de zon gewaarschuwd.

Hoe bewolkt het ook is, de UV-straling is zo sterk dat het KWF adviseert extra maatregelen te nemen tegen de straling. Het KNMI mat donderdag een zonkracht van zeven. "Dit betekent dat de kracht van de zon, een maat voor de hoeveelheid UV-straling, donderdag bij onbewolkt weer, een hoogte bereikt tussen 7 en 8'', aldus het KWF die stelt dat dit de hoogste waarden zijn die in ons land kunnen voorkomen. "De zonkracht varieert in Nederland van 0 tot 8. Hoe sterker de zonkracht, hoe sneller je kunt verbranden en hoe groter de kans op huidkanker.''

Vorig jaar bereikte de zonkracht ongeveer acht keer de maximale hoogte. Het KWF waarschuwt omdat het aantal mensen met huidkanker de laatste jaren schrikbarend toeneemt: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in het jaar 2000 tot ongeveer 36.800 dit jaar. "Dat is een stijging van maar liefst 75 procent. Zeker 90 procent van het aantal huidkankerpatiënten is gerelateerd aan de totale hoeveelheid UV straling die iemand in de loop van zijn leven oploopt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.