Home

Achtergrond 191 x bekeken

Economie Aziatische landen herstelt zich

De afgelopen week bleef de waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, het Britse pond en de Russische roebel ongeveer gelijk.

Europese leiders verklaarden echter hoopvol te zijn over economisch herstel, waardoor de waarde van de euro kan stijgen.

Wanneer de waarde van de euro daadwerkelijk stijgt, is dit negatief voor de agrarische exporten vanuit de zestien landen die de euro als munteenheid voeren. De waardestijging hangt echter af van het groeitempo van de eurozone ten opzichte van de Britse, Russische en Amerikaanse economie.

De huizenmarktcrisis begon in de VS circa zes maanden eerder dan in Europa. In Californië tekende de recessie zich zelfs een jaar eerder af. De Amerikaanse economie kent bovendien een flexibeler arbeidsmarkt en een minder moeizaam regime voor bedrijven die failliet gaan. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat het herstel daar ook eerder inzet.

Op rentegebied hoeft de agribusiness volgens Pimco, het grootste obligatiefonds ter wereld, niet veel te verwachten. Omdat het economische tij erg onzeker is, zullen centrale banken de rente bij economisch herstel niet meteen weer optrekken. De drie maanden-Euribor daalde de afgelopen week 3,5 procent tot circa 1,23 procent. Waar de bodem ligt weet niemand. Volgens de Rabobank moet het herstel eerst uit Azië komen, en dan via Amerika het Europese vasteland bereiken.

Het is daarom hoopvol dat de Wereldbank de groeiverwachting voor de Chinese economie, gemeten als bruto binnenlands product, verhoogt van 6,5 naar 7,2 procent. Ook in Japan treedt herstel op, aldus de eigen centrale bank. De industriële productie steeg de afgelopen maand sneller dan in de laatste 56 jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.