Home

Achtergrond

EU-top over Barroso en Iers referendum

De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten zijn vandaag en morgen in Brussel bijeen voor hun voorjaarstop.

Ze moeten beslissen over een nieuw mandaat voor José Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie. De christendemocraat Barroso kan rekenen op brede steun van de EU-leiders. Onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en premier Jan Peter Balkenende behoren tot zijn politieke geestverwanten.

Toch zullen ze de Portugees naar verwachting nog niet formeel voordragen, maar alleen hun politieke vertrouwen in hem uitspreken. In het Europees Parlement, dat zijn herbenoeming volgende maand moet goedkeuren, bestaat veel kritiek op Barroso, die de afgelopen jaren te weinig initiatieven zou hebben getoond.

De EU-leiders moeten het verder eens worden over teksten die de Ierse regering kunnen helpen bij het referendum over het nieuwe EU-verdrag dat zij in het najaar wil houden. In een eerdere volksraadpleging wezen de Ieren het verdrag af. De EU-leiders willen de Ierse bevolking verzekeren dat het verdrag niet leidt tot een Europese superstaat.

Ook het financieel toezicht op de banken en de komende klimaatconferentie in Kopenhagen komen op de EU-top aan de orde. Balkenende wordt vergezeld door de ministers Wouter Bos (Financiën) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.