Home

Achtergrond 2 reacties

EU te streng bij toelaten gengewas voor veevoer

De Europese Unie (EU) is te streng bij het toelaten van gengewas en dat dreigt te leiden tot een tekort aan veevoer.

Dat staat in een rapport van LEI Wageningen UR dat de Nederlandse industrie van diervoeder, verenigd in Nevedi, vandaag heeft aangeboden aan minister Gerda Verburg (LNV). De Nederlandse industrie verwerkt soja in het veevoer en importeert dat uit Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. De teelt van genetisch gemodificeerde soja heeft vanaf 1996 een snelle groei doorgemaakt. In Argentinië en in de VS is het aandeel al meer dan 90 procent van de totale sojateelt. De eerste generatie van de gemodificeerde soja is toegelaten in de Europese Unie, maar volgens het rapport duurt het lang voordat nieuwe variëteiten worden toegelaten.

Bovendien is genetisch gemodificeerde soja moeilijk te scheiden van andere soja. Op velden, in verzamelpunten en in havens kan vermenging optreden met andere soja. Bij vervuiling met 1 gram wordt in Europa een partij al afgekeurd en vernietigd. "Als Europa langer dan een jaar achterloopt op toelating van nieuwe ggo's (genetisch gemodificeerde organismen), ontstaat mogelijk een probleem met de aanvoer van grondstoffen voor de veehouderij. Als de EU en Brazilië bij toelating eenzelfde tempo zouden hanteren, worden geen problemen met het aanbod verwacht'', staat in het rapport.

Bij de trage toelating van gengewas dreigt een verschuiving van de vleesproductie van Europa naar andere werelddelen. Producten van dieren die elders in de wereld met gensoja zijn gevoed, worden wel zonder belemmeringen toegelaten in de EU.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  We zullen zien wat de leugenachtige verhalen van laffe mensen, slechter als slecht, gaat brengen op deze planeet. Bij herhaling, maar nooit te weing, plus andere muziek.***
  Zeer interessant, en eindelijk komt de Aap uit de mouw bij minister Verburg. Dan weten we dat ook weer na al haar schijnbewegingen. Nevedi vind ik ook erg interessant. Als je goed kijkt zeggen al deze mensen, geld eerst, macht eerst, aanzien eerst. Wat ik zeg tegen deze mensen is dat zij lafheid ten eerste toonspreiden, terwijl leiderschap was gevraagd. Dit zijn de ziekelijkste mensen op politiek niveau en industrie. Zij zijn het die vernietiging van komende generaties op hun geweten hebben. Dit zijn geen mensen meer, dit zijn gevoelloze robots. Op gen-niveau missen deze mensen een gen dat compassie en gevoel heet. Dit onderwerp had ingezien moeten worden door vriend en vijand omdat het alle eigen kinderen en toekomstige bloed eigen generaties raakt. Nee zeggen zij volmondig, nee zeggen zij tegen een vruchtbare toekomst, nee zeggen zij tegen een blauwe planeet, nee zeggen zij tegen al het leven, nee zeggen zij tegen alles wat hun laat denken en een kans gaven om te beslissen, nee zeggen zij tegen creaties, nee zeggen zij tegen onze eigen voorouder, nee zeggen ziju tegen onze ancients, nee zeggen zij tegen de toekomst. Dit is hoog-verraad door alle tijd en alle ruimte. Lafheid ten top.
  Sirenia - At Sixes And Sevens (Live At Inferno Festival) http://www.youtube.com/watch?v=IZTohTvf6pg&feature=related

 • no-profile-image

  gert

  vlees geproduceerd in Zuid - Amerika wordt zonder problemen toegelaten in Europa, dit is valse concurrentie,kun je nagaan hoe hypcriet de EU is ,het is de EU alleen maar te doen om goedkoop vlees te importeren en hier de prijs laag te houden,ten koste van de europese boer

Of registreer je om te kunnen reageren.