Home

Achtergrond

EU stuurt team naar Kiev en Moskou vanwege gasconflict

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft donderdag aangekondigd een delegatie naar Moskou en Kiev te sturen om zich te informeren over het conflict tussen Rusland en de Oekraïne over de betaling van Russisch gas.

Het team moet alle feiten over de situatie verzamelen. De Russische premier Poetin waarschuwde woensdag dat de gastoevoer naar Europa mogelijk weer wordt gestaakt. Volgens Poetin kan de toevoer eind juni of begin juli een probleem worden. Hij beklaagde zich erover dat Europa Oekraïne niet te hulp schiet, ondanks verzoeken daartoe van Rusland.

Oekraïne is belangrijk voor Europese landen die afhankelijk zijn van Russisch gas. Ongeveer een kwart van het Europese gas komt uit Rusland. Daarvan stroomt 80 procent door Oekraïne. In januari kwamen Europese landen zonder gas te zitten, toen Rusland geen gas meer leverde aan Oekraïne.

Poetin riep Finland woensdag op snel in te stemmen met een pijpleiding die Oekraïne omzeilt voor het vervoer van Russisch gas. Dit zogenoemde Nord Stream-project is in gang gezet door Rusland en Duitsland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.