Home

Achtergrond 156 x bekeken

EU-leiders naderen akkoord over krediettoezicht

De EU-leiders zullen vandaag tijdens hun top in Brussel mogelijk toch een akkoord bereiken over Europees toezicht op financiële instellingen.

De Britten lagen lange tijd dwars, maar lijken over de streep gehaald te kunnen worden met de toezegging dat de EU-waakhond hen niet kan dwingen om belastinggeld te gebruiken voor de redding van banken.

Die oplossing staat in een concepttekst van huidig EU-voorzitter Tsjechië, die vrijdagochtend uitlekte. Een ingewijde waarschuwt echter dat de zaak nog niet is beklonken. "Er moet nog over worden gesproken.''

Het gebrek aan financieel toezicht was een van de belangrijkste oorzaken voor het uitbreken van de kredietcrisis. Om herhaling te voorkomen wil de EU dat de financiële toezichthouders van de EU-lidstaten nauw samenwerken. Er moet een EU-waakhond komen die banken en andere financiële instellingen op de vingers kan tikken als ze te veel risico's nemen.

Het Verenigd Koninkrijk vreest echter voor te veel bemoeienis. Premier Gordon Brown voelt er niets voor dat een EU-orgaan, dat niet democratisch wordt gecontroleerd, zijn regering opdrachten zou kunnen geven met financiële consequenties. In de concepttekst van de Tsjechen wordt geprobeerd hem gerust te stellen met de zin dat de beslissingen van de EU-waakhond geen invloed mogen hebben op de manier waarop een lidstaat met zijn belastinggeld omspringt.

Een andere belangrijke knoop die de EU-leiders vrijdag nog moeten doorhakken betreft garanties aan Ierland over het nieuwe EU-verdrag. De Ieren wezen dat verdrag eerder in een referendum af. Dublin waagt in het najaar een nieuwe poging, maar wil dan wel graag zwart op wit dat de EU zich niet gaat bemoeien met nationale bevoegdheden op bijvoorbeeld ethisch of fiscaal gebied.

De EU-leiders willen aan die wens tegemoet komen, maar weten nog niet welke juridische vorm het door de Ieren gewenste document moet krijgen. Ze willen hoe dan ook voorkomen dat er vertraging ontstaat bij de goedkeuring van het nieuwe EU-verdrag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.