Home

Achtergrond 184 x bekeken

EU-landen gaan minimumvoorraad olie aanhouden

De EU-landen gaan strategische olievoorraden aanhouden, om problemen te voorkomen als de toevoer zou stilvallen.

Minister Maria Van der Hoeven (Economische Zaken) en haar collega's van andere EU-landen hebben hierover vrijdag een politiek akkoord bereikt. Twistpunt was nog of de olievoorraad ook daadwerkelijk binnen de eigen grenzen in tanks moet liggen. Van der Hoeven zette zich ervoor in dat de minimumvoorraad ook in een ander EU-land mag liggen. Ze kwam zo op voor de Rotterdamse haven, waar nu al veel olie voor andere landen ligt opgeslagen.

Van der Hoeven kreeg uiteindelijk haar zin. "Een positief punt in een voorstel waar ik verder niet helemaal gelukkig mee ben'', concludeerde de minister. Afspraak is ook dat de landen regelmatig de stand van de voorraad aan Brussel melden. "Eerst was wekelijkse rapportage gepland. Dat geeft nogal wat administratieve lasten. Gelukkig wordt dat nu een maandelijks rapport.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.