Home

Achtergrond 285 x bekeken 19 reacties

'EU gaat niet over marges'

Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel gaat haar boekje te buiten als zij zich bemoeit met de marges die supermarkten maken op een product als melk.

Dit zegt beleidsmedewerker Marc Janssen van supermarktkoepel CBL. Hij reageert op uitspraken van de Eurocommissaris dat supermarkten de daling van de melkprijs op de boerderij onvoldoende doorgeven aan de consument en dat hun marge ook onvoldoende transparant is.

Volgens het CBL zijn prijzen en marges geen zaak van de overheid in een vrije maatschappij als die in de Europese Unie. Daarbij moeten ook de supermarkten zich teweer stellen tegen steeds machtiger verwerkers, zoals coöperatie FrieslandCampina, stelt hij.

Volgens het CBL worden de supermarkten in de huidige margediscussie gewoon benut als zondebok voor een probleem dat ergens anders ligt. "Als melkveehouders vinden dat hun melk te goedkoop aan de supermarkt wordt verkocht, moeten ze dat signaal maar afgeven aan hun coöperaties," zegt Janssen. Volgens hem stemmen de boeren er tot nu toe zelf mee in dat melk voor de huidige lage prijzen wordt verkocht.

Het argument dat de supermarkten samen wel een heel grote inkoopmacht hebben, vindt hij niet geloofwaardig. Fischer Boel maakt zich grote zorgen over de gevolgen van met name de lage melkprijs voor de boer. "Het horrorscenario is dat melkveehouders er straks massaal mee stoppen en we dan melk moeten importeren."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  Hoi Jac.Sevenum. Uit het verleden blijkt, dat je helemaal gelijk hebt. Maar weet jij een oplossing voor dit probleem.? Dat wij veehouders voor een kostprijs, die ver onder de 30 cent ligt kunnen produceren, daar geloof ik voor de toekomst niet in. Alle kosten zullen blijven stijgen: energie, waterschapslasten, rentelasten etc . etc.
  Hard werken en niets verdienen is op lange termijn ook niet vol te houden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De analyse van het probleem is helemaal juist. Misbruik van de houdbaarheidsdatum van producten. Dit probleem is alleen te tackelen door óf te weinig aanbod óf zelf het moment van verkoop bepalen. Dit laatste kan alleen als je de laatste schakel in de keten bent, de super dus. En juist hier ligt ook de oplossing. Niet gemakkelijk, maar het kan als het collectief opgepakt wordt. Zelf eigenaar of een meerderheidsbelang hebben in de supers. Strategie is simpel; op de (verse) landbouwproducten een fatsoenlijke marge en dan mag de rest voor weinig of kostendekkend de deur uit. Geen enkele concurrerende super die hier strategisch ( bv. met prijsacties) tegenop kan. Ik meen dat in Boerderij al zo'n initiatief van een tiental boeren beschreven stond. Het fijne is dat je direct de problemen van alle sectoren hiermee collectief aanpakt, van varkensboer tot tuinder en van akkerbouwer tot melkveehouder. Iedereen (behalve de gevestigde orde) wordt er beter van, zelfs de consument

 • no-profile-image

  down under

  Hoe gaat die gezegde ook alweer? De beste verdediging is de aanval. CBL wil hier de bloedende onschuld gaan uithangen? Ze hebben een punt door te zeggen dat Mariann Fischer Boel zich niet bemoeien met hun zaken. Daar hebben we uiteindelijk onze eige Neelie voor! Maar ik ben bang de CBL lobby-isten een hele dikke vinger in de Europese pap hebben.

 • no-profile-image

  boer

  en dan te weten dat marc jansen jaren lang beleidmedewerker bij lto is geweest

 • no-profile-image

  boer met

  Dat is een heel goed betoog, Jan. Zoek de oplossing bijjezelf ipv alleen maar anderen de schuld geven en het handje op te houden als het even iets minder gaat. De creativiteit van de echte ondernemers moet nu tot uiting komen. Diegene die denkt op dezelfde manier door te gaan zal afvallen. Helaas denken veel melkveehouders van, laat mij gewoon een beetje melken en een beetje inkomenssteun ontvangen, dan zing ik mijn tijd wel uit. Compleet foute gedacht en dodelijk voor de sector. Innovaties die noodzakelijk zijn voor elke sector komen vooral voort uit slechte tijden. Dus kom op, stop met iedereen de schuld te geven en wees innovatie en creatief en je zult zien dat je sterk uit deze periode komt.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder, dan moet je "gewoon" zien dat je meer dan 50 procent van de aandelen AHOLD in de vingers krijgt. Dan kun je meebeslissen over de aankoop van hun AH artikelen. Makkelijker dan een eigen keten opzetten. Blijft natuurlijk wel dat veel producten al uit het buitenland komen en wat je zelf niet in de supermarkt kunt plaatsen moet ergens anders naar toe.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  oooh, is dit dezelfde Marc Janssen die enkele weken geleden nog suggereerde dat je een verschil van mening over de prijsvorming achter de schermen moest bespreken? Bang voor een publieke discussie over de verschillen in prijs tussen supers en primaire producenten. Hij voelt de hete adem van de uitkomst van het onderzoek in zijn nek. Deze reactie van Janssen is een zwaktebod en een reden temeer om de marge's boven tafel te krijgen en hierover een publieke discussie uit te lokken. Als op de marge's niks aan te merken is, dat had Janssen in dit stadium zijn mond niet open gedaan. Het bewijst alleen maar dat een onderzoek naar margeverdeling in de keten een schot in de roos is.

 • no-profile-image

  richardvol@hotmail.com

  Ik ben blij dat er nu een beetje duidelijkheid komt hoe het zit! Volgens mij worden we kort gehouden door supers en mevrouw kroes! zodat de consument voor weinig het voedsel paket heeft en die boeer mag voor minder dan een minimum loon 365 dagen paraat staan voor een veilige en gezonde melk!! De melkveehouder is de moderne slaaf van deze tijd!!!!

 • no-profile-image

  jan

  Los van het feit dat de supermarktketens teveel marge hebben, heeft deze supermarktman wel gelijk! Wij pikken het van onze cooperaties dat ze ons 22 cent betalen en ik zie de Campinamelk voor 88 cent in de schappen liggen.....!!! Vaak zijn er maar een paar kritische mvh. in de vergaderingen hier in het zuiden en de rest zit er bij en houdt zijn mond.Ik stoor me daar enorm aan. Alleen samen kun je in zo'n vergadering wat bereiken! Wij zijn toch eigenaar van de cooperatie? Waarom laten we dit dan gebeuren? Steun elkaar massaal op vergaderingen, alleen dan krijg je de macht die je toekomt.

 • no-profile-image

  landbouwer

  Marc Jansen is de buikspreekpop van de retail. Zijn kleinkinderen zullen zich diep voor hem schamen . Hij praat de schandalige uitbuiting van de land en tuinbouw door de retail goed. Marc Jansen praat recht wat krom is , zolang het hem maar geld oplevert. Triest.......

 • no-profile-image

  Jeroen

  Down Under,
  Inderdaad, hoort Neelie dat aan te pakken, als dat inderdaad zo is. Hij heeft wel een punt, dat wij onze cooperatie niet aansporen om anders te werken.
  Bedoel als alle cooperaties die eis van hun leden krijgen, is er ook geen uitmelk mogelijkheden voor de inkooporganisaties van de supermarkten.

 • no-profile-image

  Verbijsterend

  "Als melkveehouders vinden dat hun melk te goedkoop aan de supermarkt wordt verkocht, moeten ze dat signaal maar afgeven aan hun coöperaties," zegt Marc Janssen". Mijn reactie: DIE VENT IS KNETTER!!!

 • no-profile-image

  Matthijs

  Ondanks dat het aanmatigend is om te zeggen dat Fischer-Boel geen ruimte heeft om iets over de marges te zeggen in de zogenaamde vrije EU zoals hij dat noemt terwijl het CBL zelf wel vrij intransparant is naar de consument toe wat betreft de prijzen in de supermarkt ten opzichte van de prijzen die de boer ontvangt, heeft hij ergens wel een punt dat boeren bij de cooperatie moeten aankloppen. Hoe scheef ook, supermarkten maken handig gebruik van het feit dat wij als boeren weinig één zijn. Onze cooperaties, en ook het NZO die veel pleit voor volumevergroting en weinig let op de uitwerking daarvan voor het inkomen van de individuele boer, moeten wij veel meer verantwoordelijk stellen. Zij zijn in feite bij ons in dienst en niet andersom. Daar moeten we ons veel meer van bewust zijn.

 • no-profile-image

  boerke

  Jullie eigen cooperatie verkoopt te makkelijk. Wat maakt hen dat uit, de medewerkers krijgen hun loon evengoed maar de eigenaren van die cooperatie gaan eraan kapot en geen van de leden zegt iets in een vergadering, typisch boeren, sorry hoor. Die paar zuivelverwerkers kennen mekaar toch ook, hebben zij dan geen telefoon om eens wat te overleggen?! Of de voorzitters van die cooperaties in europees verband zouden dat ook kunnen doen. Praten is nog altijd niet verboden. En niet de oren naar de directie laten hangen maar naar de leden luisteren!

 • no-profile-image

  Boerin

  Of we nu melk, groente of fruit etc. produceren het blijft allemaal hetzelfde.
  De inkoper van de retail weet dat ons produkt niet lang houdbaar is.
  Op een bepaald moment moeten we het kwijt en doordat er ruim voldoende aanbod is wordt daar op grote schaal misbruik van gemaakt. Dat heet tegenwoordig: vrije markt.
  Onder de kostprijs moet er niet geleverd worden, dan krijgt men vanzelf trek.

 • no-profile-image

  Jac

  dat de EU niet gaat over de marges van de supermarkten daar heeft hij wel gelijk in. Voor de rest verkoopt hij als vanouds weer onzin, vooral de uitspraak dat het niet geloofwaardig is dat de supermarkten samen veel macht hebben. Wie anders?!
  Jammer dat hier weer boeren zijn die meteen op hun coop. beginnen te schelden. Dit is precies wat hij wil, verdeeldheid in de sector. In de tuinbouw is hun dit jaren geleden al gelukt door telers los te weken van de cooperaties. Kijk maar hoe dom de tuinbouwsector geweest is door zich te laten verdelen in tig telersverenigingen die allemaal denken iets exclusiefs te bieden, maar uiteindelijk allemaal te lage prijzen krijgen.
  Nog iets, als supermarktketens de macht van unilever en coca cola kunnen breken hoe zou dan in hemelsnaam een zuivelcooperatietje uit NL kunnen afdwingen dat de melkprijs omhoog moet? Ok ze kunnen meer dan als er verdeeldheid is maar er blijft meer melk op de wereld en transport kost in verhouding geen drol.......

 • no-profile-image

  Jac

  Hoi boerin,
  onder de kostprijs moet niet geleverd worden...... dit werkt niet. waarom?
  antwoord staat al in je opmerking, namelijk niet tot in het einde houdbaar dus het moet een keer weg en aangezien niet iedereen dezelfde kostprijs heeft plus het feit dat weinig beuren nog altijd meer is dan niets beuren zal het vasthouden tot de kostprijs betaald wordt niet gauw,nooit, haalbaar zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Precies Paul, dat bedoel ik ook. Het hoeft niet AH te zijn, een kleinere (nationale) speler in de markt is zeker zo goed. Ik heb me wel eens afgevraagd hoever we zouden zijn gekomen als een groot gedeelte van het geld wat in melkquota varkens en pluimveerechten ect. etc. hierin geïnvesteerd was. In ieder geval was het verdampen van menig pensioen dan niet, of veel minder, aan de orde waardoor de discussie over wel of geen behoud van quotering niet zo vertroebeld werd door deze achterliggende gedachte.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat me nog te binnen schiet Paul; de hoeveelheid van aanlevering van producten zou gerelateerd kunnen zijn aan het aantal aandelen. Zelfs een coöperatie zou aandelen kunnen inkopen om zijn afzet veilig te stellen. In elk geval geeft zo'n strategie stof tot nadenken en biedt perspectief om een goed fundament voor de agrarische sector neer te zetten. In principe investeer je in zeggenschap over de hoogte van de afzetprijs, wat bij tussenschakels in de keten tot heden niet is gelukt, en ook nooit zal lukken. Waarom zou een (of meerdere) coöperaties niet voor enkele honderden miljoenen in supers kunnen investeren als ze dit geld wel geschikbaar hebben om in het buitenland nieuwe fabrieken op te richten? Het verschil is dat rendement op de aandelen naar mijn inschatting structureel hoger ligt dan het rendement op investeringen in het buitenland. Na enkele tientallen jaren met door kapitaal hierin investeren zie ik nog niets terug in de melkprijs, althans veel en veel te weinig.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.