Home

Achtergrond

EU brengt energienet ondernemer in gevaar

Ondernemingen en instellingen als ziekenhuizen en universiteiten, die een eigen energienetwerk hebben, dreigen in problemen te komen door het zogeheten Derde Energie Pakket, waarmee Europese ministers deze week waarschijnlijk instemmen.

Volgens de VEMW, de organisatie die opkomt voor de belangen van grote afnemers van energie en water, moeten de particuliere energienetten dan aan onredelijke eisen gaan voldoen.

Nu nog hebben ze een ontheffing, waardoor ze niet dezelfde verplichtingen hebben als de openbare netten. Als de ministers instemmen met de voorstellen, worden ondernemingen en instellingen niet alleen opgezadeld met grote administratieve lasten, maar moeten hun energienetten ook gaan voldoen aan allerlei technische eisen, aldus directeur Hans Grünfeld van de VEMW. Volgens hem heeft dat grote gevolgen voor onder meer de chemische industrie, maar ook voor de spoorwegen en Schiphol.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.