Home

Achtergrond 187 x bekeken

EU-ambassadeurs op het matje geroepen in Teheran

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag de ambassadeurs van de 27 EU-landen op het matje geroepen.

Dit heeft EU-voorzitter Tsjechië laten weten.

Iran had eerder geprotesteerd tegen buitenlandse inmenging in zijn interne aangelegenheden. Volgens de Tsjechische regering kregen de Europese gezanten op het Iraanse departement geen gelegenheid om hun eigen standpunt toe te lichten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag werd het volledige corps diplomatique in Teheran uitgenodigd door minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki voor een briefing. Daar was ook de Nederlandse ambassadeur bij aanwezig.

Mottaki liet volgens de Iraanse staatstelevisie, die de briefing uitzond, aan de diplomaten weten dat alle klachten over de stembusgang van 12 juni volgens de Iraanse wet worden afgehandeld en dat het resultaat aan het eind van de week bekend zal worden gemaakt. Iran laat zich niet door het buitenland onder druk zetten, stelde hij. De bewindsaman refereerde daarbij aan de Irak-Iran oorlog waarbij zijn land chemische aanvallen van Saddam Hussein had doorstaan "met chemicaliën geleverd door landen waarvan vertegenwoordigers hier aanwezig zijn''. Volgens Tsjechië komt de EU binnenkort met een gemeenschappelijke verklaring over de situatie in Iran.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.