Home

Achtergrond 203 x bekeken

ECB houdt rente op 1 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief voor de eurozone zoals verwacht onveranderd gelaten.

De rente blijft daardoor op het historisch lage niveau van 1 procent staan, zo maakte de ECB donderdag na afloop van de maandelijkse rentevergadering bekend.

Analisten hadden al voorspeld dat de ECB na de renteverlagingen in maart en april een pas op de plaats zou maken. De rente in de eurozone is door de ECB sinds oktober vorig jaar in zeven stappen teruggebracht van 4,25 procent naar 1 procent. De lage rente moet er uiteindelijk voor zorgen dat het goedkoper wordt voor burgers en bedrijven om geld te lenen, zodat zij met hun bestedingen de economie kunnen stimuleren.

ECB-president Jean-Claude Trichet licht het rentebesluit later op de middag in een persconferentie toe. Hij maakt dan ook de details bekend van het in mei aangekondigde plan om obligaties op te kopen om banken van meer geld te voorzien.

De ECB kondigde na de vorige rentevergadering aan voor 60 miljard euro obligaties op te willen kopen van commerciële banken. Die moeten met dat geld de kredietverlening in de eurozone verder op gang brengen, zodat er meer geld beschikbaar komt in de Europese economie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.