Home

Achtergrond

ECB houdt rente gelijk, euro weer sterker

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de basisrente gelijk op één procent, het laagste niveau ooit.

Bovendien heeft de ECB geen nieuwe investeringen in obligaties aangekondigd. Het gevolg is dat niet meer euro’s op de markt komen, en exporteurs geen vooruitzicht hebben op een scherp dalende eurokoers. De uitvoer daalde de afgelopen maand weer met 10 procent.

Aangezien de rente in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan lager staat, wint de euro aan waarde ten opzichte van het pond, de dollar en de yen. Overigens besloot de Bank of England ook de rente gelijk te houden. Op weekbasis verloor de dollar 1,7 procent. Een euro is nu 1,41 dollar waard. Tegenover het pond bleef de munteenheid nog vrij stabiel.

Het rentebesluit hielp ook de 3 maanden Euribor stabiliseren. Na een week van onverwachte stijging lijkt de Euribor weer een (licht) dalende lijn in te zetten. Rabobank verklaarde deze week te verwachten dat de rente op termijn wel weer stijgt, mede doordat de inflatie
toeneemt. In Europa is het vooral Duitsland dat uit vrees voor inflatie tegen verdere renteverlagingen acteert.

Rabobank-topman Sipko Schat stelt dat het economisch herstel vooral vanuit de VS en China zal moeten komen. Het is dan ook weinig hoopgevend dat beide grootmachten ongelukkig zijn met elkaars reactie op de crisis. China neemt het de VS kwalijk dat de drukpers voor dollars op volle toeren draait, waardoor de dollar weinig waard is.

Probleem is dat China (met Japan) al jaren de Amerikaanse overheidstekorten opkoopt door staatsobligaties te kopen. Niet alleen betekent een lagere dollarwaarde voor China minder mogelijkheden voor de export, maar dat ook de waarde van die obligaties is gedecimeerd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.