Home

Achtergrond 172 x bekeken

EBRD leent Hongarije 200 miljoen voor energieopslag

De Europese Bank voor Reconstuctie en Ontwikkeling EBRD leent de Hongaarse energieleverancier MOL 200 miljoen euro voor de opslag van gas.

Hiermee moeten eventuele tijdelijke energietekorten in Centraal-Europa in de toekomst worden opgevangen, zo zei de bank vandaag.

De gasopslagplaats kan naar verwachting vanaf januari 2010 worden gebruikt. Die zou dan 45 dagen achtereen continu gas kunnen leveren met een capaciteit van 20 miljoen kubieke meter gas per dag. Behalve als een buffer voor mogelijke energieschokken in de toekomst, wordt de opslag ook voor commerciële doeleinden gebruikt. Volgens de EBRD leidt dit tot verdere liberalisatie en meer concurrentie op de Hongaarse energiemarkt.

Door de gasruzie tussen Rusland en Oekraïne begin dit jaar zaten verschillende Centraal-Europese landen dagen zonder gas. Voor hun energievoorziening zijn deze landen bijna volledig afhankelijk van Rusland.

De EBRD heeft in mei al 70 miljoen euro uitgetrokken voor de opslag van gas in Kroatië. Het doel van de bank is om de ontwikkeling van markteconomie en democratie te stimuleren in onder andere de Centraal-Europese landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.