Home

Achtergrond 165 x bekeken 1 reactie

Duurder quotum is weeffout

Er zit weinig lijn in de melkquotumhandel. Er wordt bepaald niet structureel meer of minder quotum gekocht. Dit keer komt er een kwartje bij de prijs op, tot €17,25 per kg vet. Maar die prijsstijging lijkt een incident.

De quotumhandel is sinds april een stuiterbal. Die maand was er minder handel dan in dezelfde periode 2008. In mei was er daarentegen plotseling 40 % meer quotumhandel. En daar gaven de slechte melkprijzen bepaald geen aanleiding toe.

Maar in deze maand (tot en met 23 juni) zijn de rollen ineens weer omgedraaid, blijkt uit voorlopig quotumcijfers van Productschap Zuivel.

Er werd in totaal voor 7.918 ton verhandeld. Een jaar eerder was dit in dezelfde maand (ook tot en met 23 juni) nog 11.383 ton. Het is kortom wisselvalligheid troef. Als de juni-tendens doorzet, gaan de prijzen echter dalen.

De Nederlandse melkveehouders melken, ondanks de slechte melkprijzen, intussen stevig door. Cijfers van Productschap Zuivel laten dit zien.

In mei was de Nederlandse melkontvangtst 993.654 ton. Een jaar eerder was dit nog 977.469 ton melk. Dat betekende een stijging van 1,7 % (dit was exclusief quotumverruiming).

In april dit jaar was de melkontvangst 976.738 ton. In dezelfde maand een jaar eerder was dit 937.638 ton melk. De stijging was toen dus nog groter: 4,2 % (exlusief quotumverruiming).

prognose:

goedkoper, misschien gelijk

Eén reactie

  • no-profile-image

    Govert

    Quotumkooplust is er altijd. Zeker nu, ondanks de lage melkprijzen. Er word weer stevig boven het quotum gemolken,vaarzen brengen geen knoop op, de kuilplaten en sleufsilo's raken weer aardig gevuld. Rest het spook van superheffing , ongevoelig voor welke crisis ook, onverminderd met 'n stabiele hoge prijs van 27,83 cent. En dan schrijven de banklandbouwdeskundigen dat er vele melkveehouders gaan stoppen de komende tijd, getuige het quotumaanbod blijkt er weinig van. Het krappe aanbod doet een stevige duit in de zak.

Of registreer je om te kunnen reageren.