Home

Achtergrond

Duitsland mag Verdrag van Lissabon niet ratificeren

Duitsland mag het Verdrag van Lissabon voorlopig niet ratificeren.

Dit heeft het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe vandaag beslist. Voor de Duitse bekrachtiging van het EU-hervormingsverdrag moeten de rechten van Bondsdag en Bondsraad, het Duitse parlement, beter worden geregeld.

Het Verdrag van Lissabon als zodanig is niet in strijd met de Duitse grondwet, aldus de hoogste Duitse rechters. Wel moet Duitse wetgeving die het Verdrag van Lissabon uitvoert, worden veranderd voordat bondspresident Horst Köhler de ratificatieoorkonde mag neerleggen bij de Europese Unie in Brussel.

Volgens eerste analyses van Duitse staatsrechtsdeskundigen kunnen de noodzakelijke wettelijke aanpassingen tijdig worden uitgevoerd voor 1 januari 2010, de datum van de beoogde inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon.

Duitsland behoort, naast Ierland, Polen en Tsjechië, tot de vier EU-landen die het EU-hervormingsverdrag nog niet hebben bekrachtigd. Het Verdrag van Lissabon kan alleen in werking treden, als alle 27 EU-lidstaten het hebben geraticeerd. De parlementen in Praag en Warschau hebben zich al uitgesproken voor ratificatie, maar de eurosceptische presidenten van Tsjechië en Polen wachten af wat andere landen doen. De Ieren hebben zich in een referendum uitgesproken tegen het Verdrag en gaan naar verwachting in de herfst opnieuw naar het stemlokaal.

De zaak bij het Duitse Federale Constitutionele Hof was aangespannen door tientallen politici en andere burgers die een aantal kort gedingen en bodemprocedures waren begonnen. Er was sprake van een bonte alliantie van links en rechts: tot de klagers behoorden onder meer Die Linke, de opvolgster van de voormalige communistische DDR-staatspartij SED, en een prominente politicus van de conservatieve Beierse CSU.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.