Home

Achtergrond 2 reacties

Droogte tekent af in gewassen

Nederland kent, zelfs op kleine oppervlaktes, grote verschillen in hoeveelheid neerslag die de afgelopen tijd is gevallen. Daar waar het al lange tijd droog is, tekent dit zich af in gewassen. Waar mogelijk is beregenen het advies.

Aardappel- en bietenplanten hangen slap, ziet Aaldrik Venhuizen, landbouwkundige bij coöperatie Agrifirm. Bladeren knijpen samen en krullen op. "Dat beperkt de productie", legt hij uit. "Waar mogelijk kunnen telers proberen om water aan te voeren. Verder adviseren we om bespuitingen niet overdag uit te voeren. Verbranding van die middelen kan tot gewasschade leiden."

Venhuizen voegt toe dat de schade kan meevallen als de droogte niet te lang meer duurt. Op de uien tekenen droogte en warmte zich af, constateert Gerard Buizer van zaadleverancier De Groot en Slot. "Lichtere plekken komen vaker voor. Dat kan duiden op vochttekort."
Volgens de accountmanager kan het nu de tijd zijn om uien te beregenen als de teler die mogelijkheden heeft. "Het is verstandig om eerst te kijken hoe de grond er op worteldiepte aan toe is." Hij legt uit dat hiervoor een gat van zo’n 10 centimeter diep moet worden gegraven. "Als de grond een bal blijft bij het samenknijpen, dan is het vochtig genoeg. Brokkelt de grond uit elkaar, dan is het te droog."

Beregenen gebeurt vaak te laat, merkt Buizer. "Soms wordt er aan het eind ineens veel water gegeven. Dat kan juist nadelig werken. Maar voor dit moment: als het droog blijft en je hebt de mogelijkheid om te beregenen, doe het dan." Verder gaat het redelijk met de uienteelt, meent Buizer. "Het valt me wel op dat een aantal boeren toch te vroeg het land op is gegaan. De mooie zachte grond is daardoor in elkaar gedrukt. Dat zie je nu terug in het gewas. Daardoor is het gevoeliger voor droogteproblemen. Grond-luchtverhouding is heel belangrijk. Dat wordt niet altijd onderkend."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boerke

    In het voorjaar is de berichtgeving altijd opjuttend. Er zijn er altijd die extreem vroeg menen te moeten zijn en de rest heeft dan geen geduld. En advies zou kunnen zijn: Ga met je partner de laatste 2 weken van maart op vakantie dat betaalt zichzelf terug!!! Extra groeidagen helpen alleen als de grond echt bekwaam is.!!!!!

  • no-profile-image

    erik

    laat die boeren toch een boer is zelfstandig ondernemer hij bepaald waneer hj het land op gaat om te zaaien wees blij dat we allemaal verschillend zijn,dan zouden we nu allemaal top percelen hebben en dat is nu gelukkig niet het geval en das weer beter voor de stemming!

Of registreer je om te kunnen reageren.