Home

Achtergrond 1 reactie

Donner: geen onrendabele bedrijven steunen

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) waarschuwt zijn collega's van andere EU-landen ervoor om bij economische herstelplannen onrendabele bedrijven in stand te houden of mensen in het wilde weg opleidingen te geven.

"Dat is uiteindelijk extra schadelijk voor het herstelvermogen van de economie'', zei Donner bij EU-beraad maandag over maatregelen om de krimpende werkgelegenheid te bestrijden. Donners woorden kwamen bijna aan het einde van het beraad, waarbij ministers over elkaar buitelden met plannen om banen te redden.

Minister Donner waarschuwde voor risico's, zoals uitgeputte reserves. "Wat we nu doen is nog maar het aanpakken van het begin van de crisis, namelijk de krimp'', zei de CDA'er. "Er komt een moment waarop we het herstel moeten stimuleren. Daarvoor moet ook voldoende capaciteit moet zijn. Want als we de krimp willen goedmaken, moet de economie hierna twee keer zo snel groeien.''

De minister hamerde er daarom op geen mensen "te scholen om het scholen, maar ze vooral om te scholen.'' Nederland heeft al werktijdverkorting en deeltijd-WW ingevoerd om onnodige ontslagen te voorkomen. Verder zijn er centra ingesteld om werknemers naar een andere baan te helpen. Daarnaast heeft het kabinet ingezet op scholing (scholingsbonus) en op speciale aandacht voor jongeren. Deze maatregelen sluiten volledig aan bij de plannen van de Europese Commissie ten aanzien van de arbeidsmarkt in de crisis, aldus Donner.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Dus niet omvormen tot sociale werkplaatsen

Of registreer je om te kunnen reageren.