Home

Achtergrond 308 x bekeken 13 reacties

'Dierenarts moet ook publiek belang dienen'

Dierenartsen zijn er niet alleen om zieke dieren beter te maken, maar moeten ook letten op meer publieke belangen zoals dierenwelzijn, volksgezondheid en voedselveiligheid.

De positie van de dierenarts moet daarom worden versterkt. Dat zegt minister van LNV Gerda Verburg, die hiermee een advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) onderschrijft.

Om publieke belangen te dienen moet de dierenarts zo onafhankelijk mogelijk kunnen opereren. Die onafhankelijkheid staat onder druk door schaalvergroting en door toenemende concurrentie tussen dierenartsen.

De RDA beveelt aan om de samenwerkings- en beloningsstructuur van dierenartsen aan te passen, en de informatieverstrekking te verbeteren. Ook moet de verkoop en het voorschrijven van geneesmiddelen worden losgekoppeld.

Dat laatste wordt al door het ministerie onderzocht. Verburg gaat ook verder broeden op de andere aanbevelingen van de Raad.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Borat

  All for glory of great nation of Kazakhstan.

 • no-profile-image

  gerard

  Inderdaad een goede zaak zo kunnen de mensen die er een zooitje van maken het niet voor de mensen die het goed voor me kaar proberen te hebben verpesten.
  Ook loskoppeling medicijn verkoop staat me wel aan.

 • no-profile-image

  wim

  Reactie op inzending landbouwer:
  Hoezo verkapte AIDer. Iedereen is er toch bij gebaat dat er geen uitwassen gaan ontstaan die vervolgens weer breed uitgemeten in de pers komen.
  Sector loop niet te katten maar let op je zaak. Haal de rotte appels er zelf uit.
  Het imago van de sector is daarmee gediend. Transparantie kan daar aan bij dragen.
  Altijd maar weer naar de AID wijzen of verwijzen is niet weten of willen weten waar het daadwerkelijke probleem ligt. Let op: de (AID) reactie komt pas na de actie.

 • no-profile-image

  gert

  moet het publiek belang ook maar helpen de rekening betalen, met al die lage prijzen van landbouwproducten, is dat ook wel gewenst

 • no-profile-image

  Bert

  De veearts is al meer dan 100 jaar de persoon om uit te leggen toen tegen de boerin en boer waarom.Nu laatste 20 jaar is veearts bezig geweest om landbouw en burger te laten zien het verschil tussen leven en doodt. Wat O.K niet even duidelijk is tussen burger en veehouder.Maar veehouder heeft altijd eerder gezegd nee tegen lijden van koe of levend kalf hebben.
  Probeer het verschil te zien tussen dier en mens.
  Ik hier in Kazakhstan.Vrouw vriendin mijn vrouw aan tijd. komt in hospital men ze leggen haar op de gang als huis vuil. want ze heeft geen $ 1000 in haar BH.
  Wat gebeurd haar kindje doodt.
  Zij baarmoeder onsteking.Ik $1500 gegeven om haar van levens probleem af te helpen.Na dat vroeg mijn vrouw wat is er nodig om baarmoeder ontsteking te verhelpen?Zei mijn Liouda dit en dat.Ze zei van af vandaag doe ik het.En borst ontsteking kreeg ik de vraag. Ook beantwoord doe wat ik je xeg.en borst blijft mooi en gezond. dit speelde dik 15 jaar gelden.Maar heb uit die periode van leeftijd vrouwen gedaan wat ik kon.zonder er verder prive me in te laten.Ik bedoelmaar.je bent met leven bezig of met-----is te kort maar ik hou het nuchter.Of je bent bezig met eten houden van.geboren.En voornaamste verschil mens en dier???
  Ik beschouw me als een dier leif hebber.Maar heb mijn eigen varkens en moedertjes.maar op een dag eet ik ze. Of verkoop ze aan de lijn.
  Bert

 • no-profile-image

  wat is slim?

  Antwoord Nee, deze gaat meehelpen de "uitwassen te bestrijden" zodat de goede boeren niet voor de rotte appels hoeven te bloeden. Kortom een goed voorstel.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Bert: Mooi, duidelijk verhaal, Bert.................!

 • no-profile-image

  Boer

  Hermien Schober snapt het even niet. Dat is een doorbraak want tot nu toe had je nooit door dat je nergens de balle verstand van hebt. Ik hoop dat het heldere moment even aanhoudt zodat je snapt dat de mensen op deze site genoeg hebben van je truttengejammer dat kant noch wal raakt.

 • no-profile-image

  Frank

  mee eens, zolang de veeartskosten maar niet stijgen. bij varkens komen ze toch al maandelijks voor een klinische inspectie dus het gebeurd eigenlijk al wel.

 • no-profile-image

  landbouwer

  Wordt de dierenarts dan een verkapte AID'er of ziet ik dat verkeerd?

 • no-profile-image

  Delfin

  Oei, dit lijkt een beetje op het dokters/apothekers-concept. We hebben allemaal kunnen merken waartoe dit heeft geleid. Apothekers die er met de poen vandoor gaan. Moeten we in Nederland nu echt alles regelen, dat kost heel veel menselijke arbeid en geld. En wie kan dat betalen, juist de mensen met een hond/kat of andere diersoorten. Maar daar denkt zo'n raad voor dierenaangelegenheden vast niet aan. Hun inkomen is vast hoog genoeg om dit soort fratsen te kunnen betalen.

 • no-profile-image

  gert

  @borat,er is olie gevonden in Kazachstan,Shell gaat daar de oliebronnen exploiteren,inderdaad Kazachstan; Land van Hope en Glory

 • no-profile-image

  gert

  Zit al ingebouwd in KKM of PBB,dus het is al geregeld

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.