Home

Achtergrond 1 reactie

Dertien meldingen wilde haver in 2008

Het Productschap Akkerbouw (PA) heeft vorig jaar dertien meldingen ontvangen van wilde haver.

Vijf akkerbouwers hebben een boete gekregen omdat ze het onkruid onvoldoende hebben bestreden. De boetes variëren van 400 tot 700 euro. Bij twee telers is de boete voor een deel voorwaardelijk opgelegd. In 2007 heeft het productschap zeventien meldingen gekregen van wilde haver.

Het PA roept telers op om wilde haver te melden. Akkerbouwers moeten het onkruid verwijderen, meldt het productschap. "Geeft de teler hieraan geen gehoor dan wordt een berechtingsrapport voorgelegd aan het tuchtgerecht. Wie de wilde haver niet verwijdert en vernietigt vóórdat het zaad uitvalt, loopt kans op een geldboete."

In Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland moet het onkruid vóór 15 juli zijn verwijderd en vernietigd. In de andere provincies geldt 1 juli als uiterste datum.

Het PA krijgt jaarlijks meldingen over wilde haver in Portlandpolder bij Rotterdam en bij Gendt/Haalderen langs het tracé van de Betuwelijn. Vorig jaar was er voor het eerst een melding over wilde haver bij Drouwenerveen/Gasselteboerveen langs de Hunze.

Eén reactie

  • no-profile-image

    arie maas

    verstandig om de "natuurgebieden" eens te controleren

Of registreer je om te kunnen reageren.