Home

Achtergrond

Delen Betuwe opnieuw getroffen door zware hagel

Schade door hagel in kersen van Maatschap Van Essen in Lienden.

Fruitstreek de Betuwe werd in de nacht van maandag op dinsdag zwaar getroffen door hagel. De grootste schade lijkt te zijn opgetreden in Kesteren en Lienden, maar de bui heeft een groter gebied geraakt, meldt een woordvoerder van de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij OFH. Foto William Hoogteyling

Zo’n 300 melkveehouders rijden vanuit Nederland op de trekker naar Brussel om te demonstreren voor een betere melkprijs. Ook vanuit Duitsland, Luxemburg en Frankrijk komen melkveehouders naar de Europese hoofdstad waar donderdag en vrijdag de Europese regeringsleiders bij elkaar komen. De melkveehouders willen dat het quotum direct met 5 procent wordt ingekrompen en pleiten voor de invoering van een flexibel melkquotum. Foto Twan van Asseldonk

Bouwvakkers zijn druk met de bouw van de tweede boogstal van Nederland in het Gelderse Haaften. De bouw verloopt goed, zo laat melkveehouder Teunis van 't Land weten. De stal heeft een afmeting van ongeveer 52 bij 50 meter en biedt plaats aan 150 melkkoeien. De boogstal zal worden uitgerust met een 2x12 80 graden melkstal van DeLaval. "Over twee weken storten ze het laatste beton", vertelt Van 't Land. "Daarna kan de inrichting in de stal komen." Het aanbrengen van de erfverharding is gezien de vele regen van afgelopen dagen nog een hele klus. De bouw van een boogstal is in verband met materiaalgebruik voordelig. De enige andere in Nederland staat in Dieteren in Limburg. Foto William Hoogteyling

Thailand wil op korte termijn weer licht gezouten kipfilet kunnen exporteren naar de Europese Unie. Vanuit Thailand zijn de eerste signalen afgegeven dat het land aanstuurt op hervatting van de exporten naar Europa. Dat bevestigt lobbyist voor de pluimveesector Arjan van Dijk. In Thailand is hevig geprotesteerd tegen het importverbod voor Thaise kip in de EU. Foto ANP

Scholieren verdienen vakantiegeld bij biologisch akkerbouwbedrijf Bakkerbio in het Friese dorp Munnekezijl, ten zuiden van het Lauwersmeer. Ze halen onkruid weg op een perceel peen, liggend op een wiedbed. "De peen staat er, net als andere gewassen, mooi bij", zegt mede-eigenaar Jan Willem Bakker. "Het uitgangspunt is dus goed met mooie grond en af en toe een buitje." Foto Jan Bouwman

Vertegenwoordigers van de gemeente Westland, de teelt en het Hoogheemraadschap Delfland openen de eerste waterbergingskelder van Nederland. Deze vorm van meervoudig ruimtegebruik is een aanzet voor de herstructurering van de glastuinbouw, stelt de gemeente Westland. Naast waterberging is ook een duurzaam hergebruik van drainagewater en bedrijfswater mogelijk. De kelder is gerealiseerd onder de nieuw te bouwen kas van de firma Vreugdenhil aan de Monsterseweg in ’s-Gravenzande. De berging kan in geval van hevige neerslag 5.000 kubieke meter water opvangen, bijna de helft van de benodigde extra buffer in dat gebied. Foto Fred Libochant

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.