Home

Achtergrond

Defensie bekijkt geheimhoudingsplicht ex-MIVD'er

Defensie kijkt of een oud-medewerkster van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) haar geheimhoudingsplicht heeft geschonden door op televisie uit de school te klappen over de dienst.

De vrouw, die begin dit jaar is ontslagen, deed dinsdagavond haar verhaal in het actualiteitenprogramma Nova.

Ze zegt zonder opleiding naar Bosnië te zijn gestuurd om informatie over oorlogsmisdadigers als Radovan Karadzic en Ratko Mladic te verzamelen. Tamara van Halm, de ex-politiek strategisch analist van de dienst, stelt op basis van 'interne bronnen' dat ze na haar schorsing is afgeluisterd door de MIVD, hoewel ze dat niet kan bewijzen. Ze weet niet waarom ze is ontslagen.

De PvdA en de SP in de Tweede Kamer hebben de ministers Eimert van Middelkoop (Defensie) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) om opheldering gevraagd. De fracties willen dat de commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD) de zaak van Van Halm onderzoekt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.