Home

Achtergrond 301 x bekeken 2 reacties

DMF begint met toezicht op melk-regels Friesland-Campina

De stichting DMF begint per 1 juli met het toezicht op de uitvoering van de vertrekregeling voor Nederlandse leden-melkveehouders van FrieslandCampina en de leverantie van boerderijmelk aan derden, zoals Arla Nijkerk.

Dit melden FrieslandCampina en DMF.

Producenten van dagverse zuivelproducten en natuurgerijpte kaas in Nederland kunnen via de Dutch Milk Foundation Nederlandse boerderijmelk van FrieslandCampina betrekken. De Europese Commissie heeft, bij de goedkeuring van de fusie van Friesland Foods en Campina, voorwaarden gesteld om te voorkomen dat FrieslandCampina een te dominante positie inneemt in de afname van boerderijmelk in Nederland. Daarom is FrieslandCampina verplicht tegen vooraf vastgestelde voorwaarden boerderijmelk ter beschikking te stellen aan zuivelbedrijven in Nederland die melk verwerken tot dagverse zuivelproducten en/of natuurgerijpte kaas.

Ook moet het bedrijf leden-melkveehouders stimuleren over te stappen naar een andere koper van boerderijmelk. Daarvoor is een regeling van toepassing die voorziet in een vertrekpremie bij levering van melk aan een andere koper en beëindiging van het lidmaatschap met FrieslandCampina.

DMF kent een eigen bestuur, dat is benoemd door de Nederlandse minister van LNV. Dit bestuur bestaat uit Tjibbe Joustra (voorzitter), Hein Frijlink en Ruud Galle. Een zogenoemde Monitoring Trustee, Alix Partners in Londen, houdt namens de Europese Commissie toezicht op de DMF.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Theo

    Weer een clubje bestuurders die een dik salaris krijgen ten koste van het melkgeld

  • no-profile-image

    gert

    Heeft Friesland Campina nu zo,n dominante positie ingenomen ? Dit heb ik nog niet gemerkt in de melkprijs.De EU en NMA gedragen zich steeds meer als een Don Quichotte waar de boeren financieel onder moeten lijden,ze houden er toezicht op ,dat de de melkprijs niet hoger wordt in het belang van de consument en de retailers.

Of registreer je om te kunnen reageren.