Home

Achtergrond 64 reacties

DDB-boeren met trekkers naar Brussel

Zo'n 150 Nederlandse leden van de Dutch Dairymen Board (DDB) vertrekken maandag naar Brussel.

Ze eisen dat 5 procent van het melkquotum wordt bevroren. Dat zegt vice-voorzitter van de DDB Geert Kroes.

"Voor het eerst worden ook vanuit Nederland trekkers meegenomen om de boodschap extra kracht bij te zetten. Ze sluiten zich aan bij een karavaan van in totaal misschien 600 trekkers die in Polen vertrekt en via Duitsland en de Limburgse plaats Gennep naar Brussel gaat." Vanwege de verplichting om in het buitenland een kenteken of nummerplaat te voeren worden mogelijk enkele tientallen trekkers, uit Noord-Holland, Limburg, Gelderland Friesland en Overijssel, op diepladers meegenomen.

Kroes: "Concreet willen we dat 5 procent van het melkquotum wordt bevroren om overproductie tegen te gaan. De prijs is historisch laag en we kunnen het zo niet langer bolwerken."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  de cooperatie bepaalt de prijs niet!! Alle boeren samen maken de prijs! Door uit te breiden, productieverbetering endergelijke is het mogelijk om de productie per bedrijf structureel hoger te leggen. Door het quatum is nederland de productie per koe geweldig gestegen. Met minder koeien evenveel melk is een geweldig resultaat wat de sector de afgelopen jaren heeft bereikt. Nu is er weer een quatum uitbreiding en de productie schaalt heel snel op. Maar waar blijft die extra melk??? Om de melkprijs te laten stijgen zouden alle boeren 5% van de koeien op moeten ruimen. Dan komt er vanzelf een nette melkrpijs. Maar dat zal niet gebeuren. Er wordt nu gekozen voor een systeem waarbij net als in de varkenshouderij wordt gewacht tot de eerste bedrijven afvallen daarna stijgt de prijs weer. Dit systeem kost de sector veel geld en de supermarkten lachen er mee. Wil de sector een goede opbrengstprijs dan zal de markt goed in de gaten gehouden moeten worden zodat er op het juiste moment genoeg melk komt en bij een verminderde vraag heel snel teruggeschakeld kan worden om weer een krapte te creeeren. Een mengprijs zou een goede mogelijkheid zijn om dit te sturen. 80% van het quatum voor 50 cent de liter. en alle extra kilo's voor de vrije markt waarde. Op deze manier wordt heel snel gestimuleerd om meer of minder te gaan melken.

 • no-profile-image

  joost

  Ja, sorry, maar Martin heeft gelijk, zonder zuivel is de mens beter af en voor al die landerijen kunnen we veel natuur gebieden terug krijgen en kunnen de boerderijen gebruikt worden logies en ontbijt, voorlichting over echte goede grondstoffen, jeugdherbergen enz.
  Kom eens met bewijzen dat melk wel gezond, zelf jullie eigen universiteit van Wageningen moet schoorvoetend toegeven dat zuivel eigenlijks niet zo goed is.
  Ga voor nieuwe kansen met je boerderij, iets wat wel wat overleverd.

 • no-profile-image

  boerinneke

  Mijn advies: gewoon NIET reageren op reacties van eco-provo's en consorten.

  Ze hebben gewoon niets beters te doen!

 • no-profile-image

  R. Stieglitz

  Beste Melkveehouders, jullie raken behoorlijk van het thema af. Zoals al eerder geschreven pleiten de Duitse boeren voor het bevriezen van 5% quotum europawijd om zo de melkmarkt
  weer binnen afzienbare tijd te stabiliseren.
  we kunnen ons wel met z´n allen doodmelken maar het kost ons allen veel geld en andere markt(partners) durf ik haast niet te zeggen, profiteren er lekker van, omdat wij ons hier niet eens zijn.
  Als jullie in toekomst nog een boterham verdienen willen, moet men bereid wezen
  risikos in te gaan, het wordt langzamerhand tijd dat er vanuit Nederland meer aktie`s komen. ipv de kat uit de boom kijken

 • no-profile-image

  Kuijpers

  Martin, laten we helemaal terug gaan naar het begin. Laten we allemaal ons luipaardenvelletje van stal halen en met knuppels gaan rondlopen.
  Ik begin een beetje moe te worden van jou!! Niet omdat je een andere mening hebt. Maar omdat je blijft doordrammen dat iedereen zou moeten leven zoals jij dat doet (wil doen geloven).
  Ik ken meer mensen die vlees willen eten omdat het lekker is dan die net zoals jij dat niet willen. Laat die mensen mooi genieten van hun stukje vlees.
  En wat is een betere manier om dat stukje vlees dan op een controleerbare manier te produceren. Want dat doen wij hier in Nederland. Vlees, eieren, melk enz. produceren voor de behoefte van de mens. Zolang er vlees wordt gegeten moet er ook geproduceerd worden. Of wil je terug naar jager en slachtoffer tafarelen uit de prehistorie?
  Die subsidie mogen ze van mij houden als Brussel eens de macht van de supermarkten zou terugdringen. Het is toch belachtelijk dat wij 20 ct krijgen voor melk en dat (jij niet natuurlijk) jou buurman er in de winkel 80 ct voor moet betalen. Jij wilt ook een eerlijk salaris voor het werk wat jij doet (hoe onnodig wij dat misschien vinden), en roep maar niet te hard want links of rechts om wordt/werd ook jij gesubsidieerd (hypotheekrenteaftrek als voorbeeldje).

 • no-profile-image

  oude bekende

  Zag ik je laatst niet in de plus met een winkelwagen met heel veel zuivelprodukten erin? Joost, dat was vast voor de andere familieleden zeker? Beetje hypocriet om zo te reageren, zeker ten aanzien van je schoonfamilie.

 • no-profile-image

  Ach, sommige blijven maar terugvallen op de winter 44/45. U bent zelf niet van deze tijd. Kijk eens vooruit en niet naar 65 jaar terug! Het is ook U toch niet ontgaan dat de samenleving ondertussen totaal veranderd is.

 • no-profile-image

  Door krimpende Hersens

  Je kunt wel zien en lezen welke mensen vegataries zijn en geen melk drinken want ze zijn nog in de peuter tijd gebleven wat een onzin.

 • no-profile-image

  brabander

  Heeft U allen het stuk van Martin uit Leeuwarden eerst goed overdacht alvorens U reageerde? Ik vind zijn stellingen toch wel pakkend. Het past niet in Uw straatje, maar is het echt onwaar wat hij schrijft? Het geeft in ieder geval stof tot nadenken. Iets heel ander is de reaktie van ene Kuijpers uit Blitterswijk. Die komt met de stelling dat Nederland en Nederlandse zuivelverwerkers zich moeten blijven onderscheiden door toegevoegde waarde produkten en topkwaliteit. Volgens mij is het toch vooral RFC die zic heeft toegelegd op het vervaardigen van zuivelprodukten van hoge kwaliteit met veel toegevoegde waarde. Als RFC lid kan ik U verzkeren dat dit zich ook niet vertaald in een hogere melkprijs. En volgens mijn info zijn het juist deze produkten die te lijden hebben onder vraaguitval.

 • no-profile-image

  Joris

  Het is belachelijk dat melk voor deze prijs verkocht word. Het ergste is nog dat anderen er geld aan verdienen wat wij toeleggen. De staat zegt dankjewel voor de lage inflatie. Melk vooral meer en zolang als je kunt. Het wordt tijd dat boeren in europa invloed hebben op de hoeveelheid melk en doordoor de prijs. Voor deze lage melkprijs kan niemand produceren. We moeten het zelf regelen of het wordt voor ons geregelt (door supermartken).

 • no-profile-image

  fryske boer

  Als je het niet meer kunt bolwerken stoppen brengt nu nog wat op en je geeft ons die het langer vol kunnen houden weer wat ruimte.

 • no-profile-image

  boerinnetje uit friesland

  doyhbHallo collega's, Weer een menig discussie bij een artikel. maar net zoals veel vaker gebeurd, gaat het op een gegeven moment al lang meer om de kern. Iedereen boert op zijn eigen manier om het beste uit zijn bedrijf te halen. Het is zo gemakkelijk om de buurman de vertellen hoe het moet. maar kom je daar zelf verder mee? alle boeren moeten hard werken om het bedrijf draaiende te houden en dan ook nog zo dat je er goed van kan leven en evt. aflossen. want ook al is je werk je hobby uiteindelijk draait het om de klinkharde centen in je beurs. En deze centen komen al een tijdje niet meer binnen...... of er gaat zelfs (bij vele) boeren geld achteraan! melken voor een kwartje, wie kan dit nou volhouden??? Alle boeren de neus dezelfde kant opzetten!! vorige jaar al demostraties bij een hogere melkprijs........ helaas zijn wij zelf niet in staat om naar brussel te gaan, maar ik wil de boeren die wel heen gaan bedanken en succes wensen!! mvg. Boerinnetje uit friesland

  oja kan het toch niet helemaal laten beste martin uit leeuwarden....
  als melk zo slecht is he? waarom ligt de gemiddelde levensverwachting van de nederlander zo hoog?want de nederlander consumeren veel zuivel.... zouden we dan als we notmilk.com moeten geloven dan niet bij bosjes moeten omvallen

 • no-profile-image

  Veehouder

  Nederland is 1 van de weinige landen waar het quotum wordt volgemolken. Alleen wij zullen hierdoor minder moeten produceren, de andere landen zal het niet veel verschil maken. Dit zal dus weinig effect hebben op de totale melkplas. Het probleem is ook niet een teveel aan melk maar een vraaguitval door een te hoge prijs eind 2007 en begin 2008. Melk en kaas werd vervangen door goedkopere plantaardige producten. Daarna kwam nog eens de kredietcrisis eroverheen waardoor veel opkomende economieen geen kredieten meer kregen om te importeren. De markt zal zich weer herstellen, hier moeten we even doorheen.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  mogelijk = niet mogelijk

 • no-profile-image

  melkboer

  Alle reacties hier zo lezende denk ik dat de DDB weinig steun meer heeft!
  Melkveehouders het wordt echt wel weer beter en ga nou eens op je bedrijf werken aan de kostprijs want vorig jaar schreeuwden de DDB van de toren dat ze 43 cent nodig hadden!
  Nou dan zou ik zeggen dan zit je al een jaar een dubbeltje gemiddeld(hou ik het laag aan) onder de kostprijs te melken.
  Dat betekent bij een gemiddelde leverantie van 6 ton toch 60000 euro bijleggen.
  Moet je een varkenshouder eens vertellen dat je daarvoor naar Brussel rijdt!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Brabander,

  Kom dan met info of links van sites met echte info! Wikipedia is leuk om info weg te halen, maar het is een verzinsel van mensen te samen, ieder mag schrijven/veranderen wat ie wil.
  Daarom is het geen pure onzin wat ie zegt. Maar wat jij zegt is het zelde wat WD,Varkens in Nood in zo doen. Hun wil is wet.

 • no-profile-image

  de leeuw

  Prima, Econoom econ om de economische kant van de zaak eens te bekijken. Alleen is de landbouweconomie een beetje anders en ingewikkelder dan de economie voor de handel, industrie en dienstverlening. Landbouweconomie heeft een andere benadering nodig dan de "gewone" economie. Neem bijvoorbeeld de varkenscyclus. Wel beschouwd bestaat er helemaal geen varkenscyclus in de landbouweconomie. De neveneffecten die bij de varkenscyclus optreden hebben in de praktijk bewijsbaar een heel andere uitwerking dan de theorie van de varkenscyclus doet vermoeden. Daarom mag met actievoeren de politiek er wel eens op gewezen worden dat de economische wetmatigheden die in de handel, industrie en dienstverlening worden gehanteerd echt niet in de landbouweconomie toegepast kunnen worden.

 • no-profile-image

  martin

  Over de hongerwinter, die altijd maar weer door de landbouw en haar lobby van stal wordt gehaald, staat op Wikipedia te lezen: De oorzaak van de schaarste moet worden gezocht in een represaille door de Duitse bezetter, naar aanleiding van de Algemene Spoorwegstaking die na 17 september 1944 door de Nederlandse regering in Londen was afgekondigd. De staking viel samen met de grootste geallieerde luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis nabij Arnhem: Operatie Market Garden. De Duitse bezettingsmacht blokkeerde als represaille alle voedseltransporten naar het westen van Nederland. De blokkade duurde zes weken en veroorzaakte in West-Nederland een hongerramp van catastrofale omvang. De oorzaak van de hongerwinter was dus niet het gevolg van een tekort aan voedsel, maar het gevolg van een represaille van de Duitser, en deze represaille hadden de mensen weer te danken aan de regering in ballingschap. Eén van de hoekstenen van de Europese landbouwbeleid (nooit meer onvoldoende voedsel) berust dus op een fabel. Er was eten zat, het kon alleen niet naar de bestemde plek worden gebracht. De tweede fabel is dat Europa niet meer van andere werelddelen afhankelijk wilde zijn voor haar voedselvoorziening. Het tegendeel is gelukt. Zonder de leeg gekapte oerwouden waar nu de sojavelden voor de Europese vleesproductie zijn, is er geen vleesproductie van de huidige omvang mogelijk. En dan heb ik het nog maar niet over de energiebehoefte. De derde pijler van het landbouw: geef de boer een marktconform inkomen is, als ik het eeuwige geklaag en gejammer vanuit de landbouwsector hoor, ook al niet gelukt. Kortom, die 45 miljard euro per jaar is weggegooid geld. Stoppen er mee!

 • no-profile-image

  kip

  Melkveehouders blijf toch thuis, kun je proberen je kostprijs naar beneden te krijgen, als je weg gaat ben je met andere zaken bezig die alleen maar kostprijs verhogend werken. Haal toch niets uit, is allang vastbesloten! de boeren moeten even wennen aan een andere marktsituatie. Succes met je dure rit naar Brussel

 • no-profile-image

  julius galama

  Melk is goed voor elk, dus ook voor de poes

 • no-profile-image

  stomheid geslagen

  ja laten we ook hele steden afbreken en de grond teruggeven aan de natuur. Goed idee.
  Dit is toch pure waanzin en kapitaalvernietiging. Daarbij komt nog dat het huidig grondgebruik van de agrarische sector beter voor het milieu is dan dat het natuur zou zijn

 • no-profile-image

  Natuurliefhebber

  Deze reactie van Martien uit Leeuwarden is te zot voor woorden. Hij denkt uit de oertijd, we zitten in 2009. Als je niet met de tijd mee gaat, dan ga je ten onder. De veehouderij is duurzaam en steeds beter. Zefs op een zeer hoog niveau! Je haalt een heleboel onzin aan in je verhaal. Het eten is bijna nergens zo goed als in Nederland en enkle andere landen. Ook wat voor natuur en milieu betreft.

 • no-profile-image

  oostlander

  John, wie betaalt die 50 cent dan?? 30cent is reeeler!

 • no-profile-image

  jan

  Veehouder, daar ben ik het helemaal mee eens. Onzin al die actie's . Deze boeren hebben blijkbaar nog veel geld over om hun trekkers per dieplader naar Brussel te laten brengen.

 • no-profile-image

  vooruitdenkende boer

  Waarom kunnen jullie je niet eens stil houden te zeuren, wees blij dat er tenminste nog mensen zijn die wat aan de melkprijs proberen te doen!!
  Boer zijn is geen hobby, maar het is je werk en werken doe je om wat te verdienen
  als jullie tevreden zijn met zo'n prijs dan stort je in betere tijden gewoon een gedeelte van het melkgeld maar weer terug naar de fabriek.
  werk nou eens mee, toch veel beter!!

 • no-profile-image

  Arjan

  Ha ha die Ben, jij bent een grapjas !!! Jullie als Belgen zijn zo egoistisch dat jullie je nooit hebben verenigd tot een grote en sterke cooperatie die enig gewicht in de strijd kan gooien tegen de supermarktketens. Dat is de reden dat jullie altijd een lage melkprijs hebben gehad en zullen houden. Jullie zuivelmarkt is veel te verknipt net als in Engeland en Duitsland. Voor een paar cent gaan jullie met z'n allen lopen (kijk maar naar de situatie met Vrebamel). Jullie hebben te veel fabriekjes die tegen elkaar lopen te concurreren met als gevolg lage prijzen omdat je bij de supermarktketens tegen elkaar wordt uitgespeeld. Ja de meeste hollanders leveren aan de grote cooperatie !!! Maar die kan zich qua melkprijs zeker wel meten met die van jullie (net iets minder slecht als bij jullie). Tja wie houdt het dan langer vol !!!

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  oostlander, waarom was de melkprijs vorig jaar zo lekker hoog? er was meer vraag dan aanbod. nu is de situatie omgekeerd (door een verhoging van 10% ) en wordt er niets meer verdiend. ALS alle boeren nu 10% minder melk gingen leveren dan stond de prijs nu weer an de positieve kant van de streep maar er wordt gekozen voor schaalvergroting en een afvalrace en daar wordt alleen de retailer (supermarkt) beter van. En het kost de boeren veel geld. Waarom geen eerlijke prijs zodat er geinvesteerd kan worden in dierwelzijn en milieu?

 • no-profile-image

  melkmeisje

  Ben het wel eens met vd Zanden wat kan mij het schelen welke marge de winkeliers hebben op mijn melk mij gaat het er om wat ik ontvang voor mijn melk mijn cooperatie die bepaald mijn marge niet een albert heijn

 • no-profile-image

  fryske boer

  Martin uit Leeuwarden Friesland en Leeuwarden zijn geworden wat ze zijn door veehouderij. Nog steeds is een groot deel van de Leeuwarder werkgelegenheid gerelativeerd aan veehouderij van zuivelverwerking tot stalinrichting helaas hebben geestverwanten van jou al gezord voor sluiting van de rundveeslachtrij.Haal bij de mac donalds in goutum eens een heerlijke milkshake en ga eens zitten kijken naar al die melktankwagens die de stad binnen rijden.jammer voor jou maar melk en vee zal altijd dominant in Friesland aanwezig blijven.Ga bij het standbeeld van US MEM [onze moeder] je excuus aanbieden ik hoop voor jou dat ze niet van sokkel komt om jou een trap te verkopen.

 • no-profile-image

  Boze boerin

  Ik weet uit ervaring dat de hardste schreeuwers onder de boeren vaak 10 % boven hun quotum leveren. Juist deze boeren maken het voor ons, boeren die zich aan de regels houden, zo moeilijk. Als ELKE boer zich aan het quotum had gehouden waren er nu niet zoveel problemen....

  Martin, ik heb je stukje gelezen en heb maar één grote wens, dat je een maandje teruggezet kan worden in de tijd. Ik wens je een maand toe in de winter van '44 op '45. Mijn beide ouders, nee geen boerenkinderen, hebben de hongerwinter overleefd door de goedgeefsheid van de boeren die jij zo hebzuchtig noemt.

  Ik kan niet geloven Martin dat jij nooit ijs, kaas, joghurt (zéér gezond toch?) boter, vla, kwark, etc. eet? Of Pannekoeken? Een gebakje of taart? Brood? Een sausje bij het warme eten, creme fraiche? zure room? Denk daar eens aan als je zit te kaasfonduen.
  Hoe drink je je koffie? Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel babies en kleine kinderen niet zonder melkpoeder kunnen, weet je hoeveel melkpoeder er naar de 3e wereld word gestuurd?

  Als je de volgende keer een hap in eten zet waar melk in verwerkt is (je zal er versteld van staan lees de verpakkingen maar eens na waar melk(poeder) in verwerkt is, denk dan aan die hongerwinter nog niet zo lang geleden. STEL DAT ZO'N TIJD TERUGKOMT, dan zijn er weinig boeren in jouw Nederland over waar je kan gaan bedelen om voedsel.

  Trouwens, dat schrijf je zelf: daar zijn ze toch veel te hebzuchtig voor????

  Ik adviseer je om eens van je pluche stoel te komen en na te zoeken waarom en door wie die subsidies in het leven zijn geroepen. En dan bedoel ik echt nazoeken en niet verder kijken dan je neus lang is. Boeren hebben daar namelijk niet om gevraagd, ze zijn er toe gedwongen.

  Boeren worden gedwongen steeds groter te worden, steeds meer te produceren. Een generatie geleden kon je rondkomen van 20 koeien, en ander vee erbij. Wat trouwens onmogelijk is geworden het MAG nu niet meer.

  Je noemt onze productiemethoden op zijn zachtst gezegd dieronvriendelijk, energieverspillend en milieu-onvriendelijk? Ga eens ECHT op een boerderij kijken en werk eens een tijdje mee. Dan kan je zien dat boeren een hart hebben voor hun vee. Ik denk dat een beetje de handen uit de mouwen steken heel goed zou zijn voor types zoals jij. En oordeel DAN in plaats van anderen na te praten want iedereen die jouw stukje leest heeft dat meteen door.

  Martin, je weet niet eens waar je het over hebt!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wikipedia?

  Lees even het onderstaande en bedenk je nog eens over je bronnen.
  Als ik meen dat vlees goed is vind ik genoeg onderzoeken die dat ook aantonen of met andere woorden wat ik wou zeggen. Je kan alles zoeken naar je eigen mening en dan mening dat jij de juiste mening hebt en daar gaat het mis in de mensheid.

  Maar hier het beloofde stukje tekst(lees en huiver :))

  De artikelen in deze op het internet vormgegeven encyclopedie worden onder andere geacht een neutraal gezichtspunt in te nemen. Wikipedia is in principe door iedereen die van goeder trouw is te bewerken. Dat is ook een van de redenen dat Wikipedia geen garantie wat betreft de juistheid en evenwichtige kwaliteit van de informatie kan geven. Daarnaast is vanwege het open karakter van het project vandalisme in meer of mindere mate een probleem.

 • no-profile-image

  R. Stieglitz

  Sinds vanochtend zijn alleen vanuit Mecklenburg-vorpommern 100 trekkers onderweg naar Brussel. Vanuit S-Holstein
  160. Ik hoop dat de Nederlandse veehouders er nog een paar meer trekkers op de weg krijgen. Het idee voor
  deze akie is van een Nederlandse boer in
  Meck-pomm. Vanuit andere streken zijn ook trekkers onderweg. Wij kunnen nu nog heel lange debateren,achteraf weten we het allemaal hoe het moet,of juist niet.
  Ik heb de nederlandse boer nog anders in
  herinering, maar goed ben nu sinds 17 jaar weg. misschien zien wij ons in Brussel.

 • no-profile-image

  slimmerik

  Hier even een paar zeer bruikbare gezegdes die tot nog toe altijd uitgekomen zijn....... de enige manier om uit een (financieel) gat te komen is dat je eerst moet stoppen met graven, ........... O, en als je een gat (denkt te graven) graaft voor een ander dan val je er zelf in, maar de meest aanmoedigende is :...... na regen komt zonneschijn, Hoop doet leven is ook wel een goeie.

  Nog even iets, die eikel uit leeuwarden (ik sta er van te kijken dat ie nederlands ken schriem!!!!!, hij zal ook wel een breed bed hebben, kan die sbacht's ook dwars liggen !!!! HAHA) is waarschijnlijk de een of andere niet - helemaal wijze debiel die niet goed weet wat er aan de hand is, ja, er is te veel melk, en ja er is te weinig vraag, maar wien's schuld is dat? zeker niet die van de boeren, die zijn al de laatste 10 jaren vertelt door de heren geleerden met hun leuke statistieken dat de wereld bevolking en ook de vraag naar zuivel groeit, niet dus. Het enige dat groeide is de produktie uit het oosten (rusland, polen, noem maar op, om maar niet van china en andere landen te spreken.) Kon laatst jaar niet eens een nieuwe trekker kopen, waren uitverkocht, op de trein naar rusland, zodat ze tegen ons kunnen concureren!!!! met onze eigen technologie die wij ze geven, kunnen twee dingen doen hier, 1- hopen dat er genoeg boeren stoppen zodat er weer een tekort komt of 2- we kunnen ook naar rusland emigreren en daar ons beroep uitoefenen, hoe dan ook, (nog zo'n gezegde) " de tijd zal het ons leren"

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Joost hoe kun je Martin gelijk geven? Iemand van 46 jaar kan geen 50 jaar ergens mee bezig zijn zeker niet met subsidiespenen. Kijk maar waarom er subsidie is gekomen, namelijk om na de oorlog, 40-45, de voedselvoorziening zo snel mogelijk op gang te brengen en te houden zodat de stedelingen niet van de honger omkomen. Bij zuivel en vlees tekort aten de mensen in de hongerwinter, 44-45, zelfs bollen om maar niet te sterven. Waar leven de gezondste bevolkingsgroep? Op de boerderij. Waarom? Daar is zuivel.Oorlogen zoals de tweede wereldoorlog bewijzen daarmee dat zuivel wel goed is.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Is het niet beter om naar jullie EIGEN cooperatie te gaan zij zijn degene die jullie melk tegen een te goedkope prijs verkopen

 • no-profile-image

  melkmeisje

  Beste Westbrabander, Wanneer onze melfabrieken vaker NEE zouden verkopen tegen de retailers (kijk maar naar Pijnenburg ) dan komt er vanzelf een andere machtpositie onze afnemers bepalen mijn en jouw marge dus daar moeten we zijn om een betere melkprijs

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Mission Impossible 2

 • no-profile-image

  brabander

  zeer geachte buitenlandse Jeroen, ik zie de relatie met wakkerdier enz. met de reaktie van Martin en de reaktie van mij daarop, niet zo goed. De manier waarop jij hierop weer reageert, bevestigd naar mijn mening weer datgeen ik over boeren opmerkte. Ach kerel met het onderwerp zelf heeft het allemaal niks meer te maken. laat maar zitten joh, je hebt gelijk hoor.

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Matin, jij moet toch wel een erg grote hekel aan melkveehouders hebben, om zo'n stuk te moeten schrijven. Wat moet ik als melkveehouder hier nou mee????? Op zo'n manier is er een enkele ruimte voor discussie als een sector volledig met de grond gelijk wordt gemaakt. Kun je ook begrijpen dat er misschien wel mensen zijn die kunnen genieten van een toetje op kaas of andere producten die van melk gemaakt zijn . Waarschijnlijk niet, maar dat is meestal ook niet de sterkste kant van mensen die er nogal radicale denkenbeelden op nahouden.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  van mij de grondprijs best zakken. Dan kan ik mijn bedrijf volledig grondgebonden maken. eigen voer telen zelf de mestafzetten en eigen energie productie. Momenteel ligt de prijs voor deze grond te hoog en is het beter om voer uit brazilie, duitsland en frankrijk te laten komen. Stroom is nog goedkoper te maken van gas en de mest die wordt weer opgehaald. Als de grondprijs weer een beetje normalen hoogtes bereikt dan kan er weer geinvesteerd worden in duurzame productie.

  Door:

  In de tokomst fossiele energie onafhankelijke varkensboer. Niet biologisch maar ik kan wel garanderen dat er voor mijn varkens geen extra co2 in omloop gebracht wordt.

  Maar zolang de melkveehouderij met subsidies overeind wordt gehouden is dit mogelijk.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Martin uit leeuwarden. Ik heb gevoel dat jij precies weet hoe we onze voedselproductie zonder melk in moeten richten. Heb je enig idee wat we moeten gaan telen op de vrijgekomen gronden als de melkveehouderij weg is? De melkveehouderij onderscheidt zich doordat zij producten die op mindere gronden en een slecht klimaat groeien om kunnen zetten in een voor de mens bruikbaar producten MELK en vlees. Geloof mij maar 99% van de broden in Nederland zijn gemaakt van Granen uit Duitsland en Frankrijk. Niet omdat de Graan daar zo goeiekoop is maar omdat de kwaliteit veel beter is. En bekijk het is anders. De pens van de koe zit vol bacterien, deze zetten gras en andere bijproducten om in energie en eiwitten voor de koe. Normaal zouden deze bacterien het niet gemaaide gras op de weides omzetten in methaan en co2 gas. Zonder verdere voordelen voor de mens!! De melkveehouderij vervult een belangrijke functie in de voedselvoorziening. Nu alleen nog een eerlijke prijs en die moet gezocht worden in methodes om vraag en aanbod zo snel mogelijk in balans te brengen en de zo verplichte schaalvergroting te stoppen!. Dan wordt er nooit te veel melk gemaakt en kan er weer geinvesteerd worden in welzijns en milieueisen.

 • no-profile-image

  willem

  Italië heeft het quotum er er nu al bij tot 2015 en wij moeten inleveren ?
  Dat is toch de grootste flauwekul.

 • no-profile-image

  denk er maar eens over

  Meneer Martin uit leeuwarden bedankt voor uw relaas .
  Wat is morgenochtend uw ontbijt? en wat eet u bij de lunch? en waar komt uw warme maaltijd vandaan, jaja inclusief het toetje of eet u gras zoals de koeien of krijgt u brok zoals wellicht vele andere dieren, want daar zit alles in, uw vitaminen en mineralen en alles wat verder nodig is voor uw ontwikkeling en energiebron.

  Zonder boeren geen eten op tafel!!!

 • no-profile-image

  ben

  De acties komen voor jullie, Hollanders, een half jaar te vroeg. Jullie hebben nog lang een redelijke melkprijs ontvangen omdat jullie goddelijke melkfabriek de melkprijs uitvlakt. Als ik al die domme en kinderachtige reacties lees, dan hoop ik dat jullie ook snel aan marktconforme prijzen aan 't leveren zijn, dwz de afgelopen maanden aan 16- 17 cent, want dat was de melk waard als je er poeder, kaas ed. van maakt !! Es kijken waar die 'ondernemers' dan blijven...
  Wij, de betere Belgische boeren, hebben een kritieke opbrengstprijs van 27 cent, incl. kapitaalaflossingen, want erfpacht en hypotheken over 30 jaar, daar moeten wij nog steeds niet aan meedoen !
  Eigenlijk kijken wij een beetje meewarig neer op de Hollandse boeren die hun stem niet meer durven laten horen omdat de financiele strop zo strak om de nek zit...

 • no-profile-image

  martin

  Beste mensen allemaal, uit de diverse reacties heb ik kunnen merken dat ik toch wel wat boerenharten sneller heb doen kloppen dan goed voor ze is. Ik heb het allemaal niet zo scherp bedoeld als het door jullie weleens gelezen werd. Ook heb ik uit de verschillende reacties lering getrokken en moet ik mijn mening op sommige fronten flink bijstellen. Ik ben nog niet zo oud dus ook ik moet nog wel eens iets bijleren, kortom excuses en de volgende keer zal ik wat milder zijn in mijn betogen; ben wel wat opvliegerig van aard dus het kan in 1e instantie ook nog wel eens anders uitpakken maar dan moet u maar denken hij bedoelt het niet zo zoals hij het schrijft!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Gerard de boer, liberalisering van de wereldmarkt kent meer slachtoffers dan winnaars. Jou idee is niet slecht maar door de hogere machten in de wereldhandelsorganisatie verboden, daar komt nog bij dat men op die manier niet van de boeren afkomt dat heeft iets met dubbele agenda te maken of zo. Er is ingezet op schaalvergroting en niet op nostalgie.

 • no-profile-image

  K

  Mensen, wat een discussie, hij gaat echter al lang niet meer over het onderwerp van het artikel.

  Van het verhaal van Martin ben ik absoluut niet onder de indruk. Check zijn bronnen, wikipedia en nomilk.com. Heb even zijn bron gecheckt, maar nomilk.com bevat dusdanig weinig overtuigend bewijsmateriaal dat je deze site niet serieus kan nemen. Bij het zien van wikipedia lag ik me doorgaans helemaal rot, iedere dwaas kan zijn eigen onzin daar kwijt, zeer zwak. Daarnaast blijkt in de praktijk dat in de amazone gebieden heel weinig tot geen soja wordt verbouwd voor de Europese melk en vleesproductie, een gedegen analyse was op zijn plaats geweest.

  Dan even over het artikel, naar mijn mening zullen veehouders toch echt meer rekening moeten gaan houden met prijsschommelingen dan in het verleden, dus reserveren en op de kosten blijven letten in tijden van goede prijzen en daarnaast anticyclisch investeren, dus geen nieuwe stal bouwen op het moment dat de bouw het druk zat heeft. Melkquotering handhaven lijkt me een slechte zaak, kijk wat de uitdagingen zijn waar de wereld voor komt te staan. Europa zal als groot zuivel blok zijn handelspositie moeten blijven verdedigen, om maximaal te kunnen profiteren van de bevolkingsgroei en welvaartstoename in de ontwikkelende landen. Daar de huidige lage prijzen een kiem leggen voor een periode van hoge prijzen voor de zuivel, zie ik volop kansen voor de toekomst.

 • no-profile-image

  brabander

  Ja Martin, het is een utopie om te denken dat boeren willen nadenken over de, met argumenten onderbouwde, zienswijze van andersdenkenden. Het is al weleens gezegd, maar hun norm is standaard al het andere wijkt af. Ik begin te geloven, dat dat ook geld voor hun mening. In boerenland ben je al gauw een dwaas als je afwijkt. Ik zit midden in de melkveehouderij, ik ken ze goed (en Ik bedoel dit echt niet negatief) Die winter 44/45 is ondertussen wel heel erg cliche.
  In ieder geval is jouw jongste reaktie het overdenken weer waard.

 • no-profile-image

  jac

  Helemaal met veehouder uit Koedijk eens.
  Straks snijden we onszelf nog in de vingers met dit soort acties.

 • no-profile-image

  koeienboer

  boeren is inderdaad geen hobby, want dan zouden we ook niet klagen (hobby mag geld kosten, een beroep niet) kan maar een ding zeggen: waar kan ik een kentekenplaat voor mijnen fendt 415 vario krijgen zodat ik niet op de dieplader hoef????? ...........................................blokeren die handel, laat van ons horen (en zien).
  O, ook een kaart met alle distributie-centers van de supermarkten erop zou wel handig zijn.

 • no-profile-image

  slimme

  xklvjdfbjsfbxzfkl'gjs'v'n:Vmzjkl;tjm Bv,.asdkl'tjqpiofmvDJ>bnyj:Mfil/gjtGVklBNJHAEIO'RUYAERILJMNCXZK.BSDILYHJWRg;jhape'gmk"bmsdkl'jhyqpeo
  gkbetjhpio
  tgjkqo:GVJNFIO'JHQAPE
  RTYIKbmadfkl'jh[qpeo'rtkqE;'GJMASL'RIYJQPO'
  Gz....................................jA, DAT HEB JE GOED GELEZEN, ...... WARTAAL, DAT IS WAT DIE SUKKEL UIT LEUWARDEN UITKRAAMT, EN OOK DIE JOOST KAN ER WAT VAN, jeugdherberg, bullshit.... de meeste jongeren willen ontbijt met cornflakes of zo en ijs voor desert, hoe wilde je dat dan doen zonder melkvee, om maar te swijgen over de frikandellen en hamburgers!!!!!!! Of kun je die mischien van gerecycelde autobanden maken !!!!)
  Gewoonweg bullshit, wartaal, piss on them!!!!klfjdkjlkl'gvjds'gjsdkl;gbjsfk
  ljhs;
  LGk
  ajh
  sgbmkfkljhakjlg'skl;bjhai'oruyqpojkaklrjhioeypokghaportujhq]poiykq]3

 • no-profile-image

  Kijk, de jeugd begint zich er ook mee te bemoeien

 • no-profile-image

  freek

  wat een saai stukje literatuur uit leeuwarden ik ben net uit bed maar ik kon me er niet toe brengen om het te lezen.3 regels ben ik doorgekomen en toen kon ik niet verder,wat een afval was niet nodig om dat op de website te posten. Ik hoop echter niet dat deze persoon geen student is die later docter wil worden

 • no-profile-image

  j.kip

  het is gewoon jammer dat we bijna niks kunnen verdienen,maar goed we zijn ondernemer.Ik zit in de pluimvee en wij zijn het al wat langer gewent om voor niks te werken,probeer op kosten te besparen bijv. lto die zitten er voornamelijk voor zich zelf.

 • no-profile-image

  Kuijpers

  John, denk jij dat wij in Nederland soms alleen melk leveren?? Amerika, Nieuw-Zeeland, Rusland en zelfs China en India staan te popelen om meer melk te produceren. Die paar procent die wij erbij hebben gekrijgen in de EU zijn niet eens volgemolken, echter het oude quotum van voor de verruiming in de EU is niet eens volgemolken. Dan zou er volgens jou en de DDB toch een dikke melkprijs in moeten zitten!
  Niets is minder waar, melkprijs is slecht daar is iedereen het over eens. Maar blijf realistisch en geef niet de quota verruimingen de schuld.
  Die melamine kwestie in China heeft ons alle meer geld gekost dan ons lief is. Nederland en Nederlandse zuivelverwerkers moeten zich blijven onderscheiden door toegevoegde waarde producten en topkwaliteit alleen dan is er een hogere melkprijs te bedwingen. Vooral als de economie weer eens aantrekt. Nu het zuur, straks het zoet!!

 • no-profile-image

  martin

  Dames en heren melkveehouders! U bent werkelijk niet te benijden. Niet vanwege de lage melkprijs. Dat zijn nu eenmaal dingen die gebeuren. U bent niet te benijden omdat u dat niet begrijpt. En u begrijpt het niet, omdat u meer dan vijftig jaar aan de subsidiespenen van het Europese landbouwbeleid heeft gehangen. U bent daardoor losgeraakt van de werkelijkheid. U droomt een subsidieroes waarin geen plaats is voor harde waarheden. Eén van die waarheden is dat u niet, zoals u denkt een van God gezonden geschenk voor deze wereld bent. Integendeel. Uw productiemethoden zijn zacht gezegd dieronvriendelijk, energieverspillend en milieu-onvriendelijk. Daarom bent u eerder een aanfluiting dan een zegen voor de schepping, al begrijp ik heel goed dat u door uw vertekend wereldbeeld daar heel anders over denkt. Een andere waarheid is dat het door u gemaakte product niet alleen overbodig, maar ook nog schadelijk voor de gezondheid is. Overbodig, want nergens in de natuur gebruiken zoogdieren na hun kleuterstadium nog (moeder-)melk. Het overgrote deel van de wereldbevolking gebruikt het na het kleuterstadium evenmin. Het grootste deel van de wereldbevolking vindt volwassen zuivelgebruikers heel erg stinken. Slechts daar waar melkvee wordt gehouden wordt door volwassenen zuivel geconsumeerd, omdat het ze via reclamecampagnes (verplichte schoolmelk, Joris Driepinter, Melk is Goed voor Elk) van kinds af aan door de strot is geduwd. Bezoekt u eens de website notmilk.com om een kijkje te nemen in de overstelpende hoeveelheid onderzoeken die de schadelijke effecten van zuivelconsumptie aantonen. Daaruit blijkt onder andere dat het door u gemaakte product kankerbevorderend is, leidt tot botbreuken en vrijwel zeker een stevige bijdrage levert aan het enorme probleem van overgewicht. Deze onderzoeken worden hier natuurlijk zorgvuldig uit de publiciteit gehouden. U zit nu door de lage melkprijs financieel in een lastig parket, maar zowel u als uw voormannen geloven dat dit slechts een tijdelijke zaak is. Droom lekker door. U maakt elkaar wijs dat er niet teveel melk is, maar dat de lagere prijs wordt veroorzaakt door vraaguitval. Vraaguitval? Noem het hoe u wilt, blijft overeind staan dat er meer melk wordt geproduceerd dan dat er vraag naar is. En dat blijft zo, want u heeft, gedreven door hebzucht, eind 2007 begin 2008 uw eigen klanten weggejaagd met torenhoge vraagprijzen. Uw product is bij lange na niet zo uniek als u zichzelf heeft wijsgemaakt. Het grootste deel van uw klanten in met name de voedingsindustrie heeft goede, zo niet betere, maar in ieder geval goedkopere alternatieven gevonden voor uw product. Deze klanten zijn verdwenen en u krijgt ze niet terug. Geen nood: de pakhuizen staan weer wagenwijd open, net als de kranen van de exportrestitutie. Samen met de directe inkomenssteun denkt u ook deze crisis wel weer door te komen. Dames en heren melkveehouders! Droom lekker door. Blijf vooral doorgaan met het liegen van uw eigen werkelijkheid. Dan komt de klap waarmee u binnenkort onvermijdelijk echt wakker wordt geschud, extra hard aan.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Beetje simpel om te denken dat de cooperatie de melkprijs bepaald.

 • no-profile-image

  de leeuw

  Actievoeren lijkt zo gek nog niet. Wordt er tenminste een poging gedaan om de grondprijs op niveau te houden. De laatste decennia waren het de melkveehouders die in Nederland de agrarische waarde van de grond bepaalden. Want zij hadden de hoogste omzet per hectare. Wanneer lui achterover wordt gehangen en de markt z`n werk moet doen bestaat de kans dat de agrarische waarde van de grond halveert. En daar zit landbouwend Nederland echt niet op te wachten. Eigenlijk zouden akkerbouwers, varkens- en pluimveehouders ook met deze actie mee moeten doen. Want het is ook hun belang dat de grondprijs in de benen wordt gehouden. Niet best als de grondprijs in Nederland gaat zakken. Dan wordt het financiéle fundament onder de boerenbedrijven weggeslagen. Ook bij de boeren met een lage kostprijs.

 • no-profile-image

  Gerard De Boer

  Laat een prijzencommisie in het leven roepen geldende voor alle landbouuwproducten waar evenveel commisieleden vertegenwoordigd zijn van allen (boeren-verwerkers-handel-supermarkten) een commisie die een minimum verkoopprijs vastlegt die onvoorwaardelijk geldende is voor een bepaalde periode .
  koppel daaraan vastgelegde marges voor iedereeen die volgt na de producent en iedereen moet tevreden zijn.
  Melkboeren moeten de strijd toch niet alleen voeren in Brussel de huidige situatie geld voor de ganse landbouw en indien geen snelle verandering zal het nog veel veder bergaf gaan , want de crissis is nog lang niet voorbij , het dieptepunt nog ver weg !
  Op naar Brussel met zen allen!!!!

 • no-profile-image

  Econoom

  Er zijn mensen die zeggen al jaren onder de kostprijs te werken en te weinig betaald te krijgen. Elk normaal denkend mens zou dan zeggen IK STOP ER MEE, maar dit geldt voor boeren schijnbaar niet zo te werken, het is dus een KEUZE om door te gaan en er geld bij te doen.

 • no-profile-image

  Friesenkuh

  de fraag is wann sien wi da doer???

 • no-profile-image

  nog steeds

  hey kroes ruim eerst die rommel op je bedrijf maar eens op en kijk eens naar je eigen kostprijs. Je hebt eerst staan schreeuwen om verruiming en nu weer niet je weet zoals gewoonlijk weer niet wat je wilt. Die tijd dat je doeloos weg bent van je bedrijf kost ook geld. Het word echt wel weer beter maak je maar geen zorgen de varkens/akkerbouwers en tuinders leven ook nog steeds dus je mag wel acktie voeren zolang de melk maar opgehaald vind ik het prima zoniet kom ik je opzoeken met je onzin aktie!!!

 • no-profile-image

  Hollander

  Fijn voor jou! En nu maar hopen dat je het zo houdt, Betere Belgische Boer.
  Oh ja, schrijf je alleen voor Holland of ook voor de rest van Nederland????

 • no-profile-image

  brabander

  Ik mag toch hopen dat het kinderen zijn die hier reageren

Laad alle reacties (60)

Of registreer je om te kunnen reageren.