Home

Achtergrond

Crisis treft afzet tomaten VS

De economische crisis raakt met name de afzet van verse tomaten in de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit een marktrapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw Usda. De afzet van verse tomaten kon de laatste jaren hard groeien door een snel toenemende vraag van restaurants en kantines, maar de vraag van dit afzetkanaal is door de ernstige economische crisis sterk afgekalfd.

Uit gegevens van het ministerie blijkt verder dat in mei de telersprijzen met 46,3 procent zijn gezakt. De prijs ligt nog maar net boven het prijspeil van 1982, toen de Usda begon met de meting.

Ook de Nederlandse exporteurs zien de uitvoer van tomaten verder teruglopen. Tot en met de maand april lag de uitvoer naar de VS op 453 ton, 40 procent minder dan in het jaar ervoor. De totale Amerikaanse invoer zakte met 2 procent, blijkt uit het rapport.

Of registreer je om te kunnen reageren.