Home

Achtergrond 1 reactie

Cramer hoopt op nationale besluiten over genteelt

Minister Jacqueline Cramer heeft goede hoop dat EU-landen zelf mogen gaan beslissen of ze wel of niet genetisch aangepaste gewassen gaan telen.

Nu is de toelating nog een geheel Europese bevoegdheid, wat steeds tot hopeloze verdeeldheid leidt. Bij EU-beraad gisteren kreeg het idee voor nationale besluitvorming uitdrukkelijke steun van twaalf EU-landen. Naast Nederland zijn dat grote landen als Duitsland en Engeland. Alleen Spanje en Italië toonden zich pertinent tegenstander.

"Ik hoop dat we binnen een jaar een besluit kunnen nemen over het idee'', zei Cramer na het beraad over het gevoelige onderwerp.
De EU-landen zijn de afgelopen jaren zeer verdeeld over toelating van genetische gewassen. De groep tegenstanders is steeds bijna even groot als die van de voorstanders, waardoor de Europese Commissie al jaren de knoop moet doorhakken over nieuwe gen-gewassen zoals voor maïs.

Kritische landen zoals Oostenrijk menen dat gengewassen gevaarlijk kunnen zijn voor de natuur en de gezondheid. Anderen, zoals de Nederlandse overheid, zien in de gengewassen juist kansen op een landbouw met minder gebruik van water en pesticiden. Na een suggestie van Nederland, deed Oostenrijk donderdag het voorstel dat landen een eigen teeltverbod mogen uitvaardigen na Europese goedkeuring. Dat zou toelating elders moeten vergemakkelijken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Miep Bos, spokeswoman of the European GMO-free Cit

    Als Nederland zelf mag beslissen staat dadelijk ons hele land vol met gentech gewassen als we de ministers mogen geloven. Dat is echter nog maar de vraag!

    Percy Schmeiser de Canadese boer die geld moest betalen aan Monsanto omdat er gentech koolzaad op zijn land gewaaid was, sprak in Den Bosch en Wageningen over onmogelijke coexistentie. In het grote Canada is geen gewoon koolzaad en geen gewone soja meer te vinden op de velden. Alles is besmet. De Candezen willen dan ook geen gentech gewassen meer planten en niet eten en wensen labelling.Zie voor een verslag http://www.gentechvrij.nl/percylouiseschmeiser.html

Of registreer je om te kunnen reageren.