Home

Achtergrond

Cosun streeft naar snellere ingroei nieuwe aandelen

Cosun wil de ingroeiperiode van de nieuwe aandelen in de coöperatie verkorten.

De reden is dat Cosun tot 2012 alleen op de oude aandelen een uitkering betaalt die is verdiend met de niet-suikeractiviteiten van de coöperatie (Aviko, Sensus, Nedalco, Unifine en SVZ). In 2007 bedroeg de uitkering 6 euro per ton quotumbieten. Dat gaf discussie binnen Cosun. De meeste nieuwe aandelen zijn van de vroegere leveranciers aan CSM-Suiker dat is overgenomen door Cosun.

Na 2012 wordt het verschil tussen de oude en nieuwe aandelen kleiner, tot het onderscheid in 2018 is verdwenen. De raad van beheer wil deze periode flink bekorten, meldt Cosun in het ledenblad. De verkorting geeft voordeel voor de bezitters van nieuwe aandelen. Daarom wordt over de oude aandelen een compensatie betaald. De bedoeling is dat in 2015 het onderscheid tussen oude en nieuwe aandelen is verdwenen. In september buigt de ledenraad zich opnieuw hierover.

Of registreer je om te kunnen reageren.