Home

Achtergrond 234 x bekeken

Cosun: mogelijk hoge opbrengst

De gemiddelde suikeropbrengst kan dit jaar uitkomen op 12 ton per hectare.

Vorig jaar is een record van 12,3 ton suiker per hectare geproduceerd. Bietentelers hebben dit jaar 72.600 hectare bieten gezaaid, meldt coöperatie Cosun in het ledenblad. "Gezien de stand van het gewas is er kans op een hoge opbrengst. Maar het groeiseizoen is nog lang en er kan nog van alles gebeuren."

Dit betekent dat dochteronderneming Suiker Unie dit jaar veel surplussuiker kan krijgen, suiker dat boven het quotum is geproduceerd. Toch is Jos van Campen, voorzitter van de raad van beheer van Cosun, daar niet negatief over. "De afzet van surplussuiker was vroeger wel eens een probleem, zeker sinds we nauwelijks meer mogen exporteren naar de wereldmarkt."

Het verbruik van suiker is nu groter dan de productie. Dat werkt positief op de prijs, stelt Van Campen. '" Onze surplusvoorraden van 2008 zijn volledig verkocht. Ook de voorraad doorgeschoven suiker van 2007 is verkocht. Er ligt nu slechts 1.000 ton doorgeschoven suiker voor volgend seizoen. We beginnen met een schone lei. Dat schept verwachtingen voor 2009. We moeten wel rekening houden met een lagere minimumprijs, die is geregeld in de herstructurering."

Of registreer je om te kunnen reageren.