Home

Achtergrond 2 reacties

'Contract boven kostprijs'

De aardappelcontractteelt wordt kostendekkend. Dat zegt Dick Zelhorst, directeur van Aviko Potato, bij het presenteren van de poolprijzen.

Zelhorst voorziet een kentering van het onder kostprijs telen naar boven kostprijs telen. "De prijs kan zeker op kostprijsniveau komen. We zoeken grens van vraag en aanbod namelijk steeds beter op. Daardoor werken we steeds meer toe naar een hogere prijs. Hoewel we meer frites maken van dezelfde hoeveelheid aardappelen, zien we wel een aanhoudend dalende lijn in het areaal. Een hogere prijs ligt binnen handbereik."

Door de huidige droge omstandigheden zijn de termijnmarkten gestegen naar 15 euro per 100 kilo, merkt Zelhorst op. "Dat is een redelijk niveau. Het gewas staat er fantastisch voor op het moment, maar de droogte begint parten te spelen. Dat geeft stemming in de markt."
De vanavond gepresenteerde poolprijzen zijn hoger dan vorig jaar. "Ze liggen echter onder de kostprijs en dat is niet goed", zegt Zelhorst. "De areaalkrimp viel tegen en de oogst is zo’n 10 procent hoger dan voorgaande jaren."

Telers die afland leverden kwamen opnieuw beter uit de bus dan bewarende collega’s. De belangstelling voor afland leveren groeit. "Daarom hebben we de bewaarstaffel opnieuw verhoogd. Dat blijven we de komende jaren waarschijnlijk doen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Keimpe

  Als Zelhorst dit waar gaat maken, dan is het een doorbraak in de aardappelteelt. Contractprijzen uitgaande van de kostprijs kan een stabiele en renderende aardappelteelt opleveren. Ik ben er van overtuigd, dat dit zowel voor de teler als voor de afnemer en de rest van de keten een veel betere en ook meer duurzame situatie zal opleveren.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  deze titel is veelzeggend.
  contracttelers zijn idioten.
  heb zelf ook 4 jaar aardappelen op contract geteeld, pure waanzin .
  En ook al is de prijs nu hoger, bekijk het bij de afrekening.
  Zolang er leveringsplicht is en geen afnameplicht hangen de boeren altijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.