Home

Achtergrond 169 x bekeken

'Consument VS zal wereld niet uit crisis leiden'

De Amerikaanse consument is aan het sparen geslagen en dit remt het economisch herstel.

Dit zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner donderdag in een hoorzitting met de Senaat.

"Er is in veel landen rond de wereld het bewustzijn, dat de Amerikaanse consument niet in staat zal zijn om de wereldeconomie uit deze crisis te leiden'', zei Geithner. Hij wees erop dat Amerikanen nu ongeveer 5 procent van hun inkomen sparen. Vóór het uitbreken van de recessie was er een korte periode dat Amerikaanse huishoudens helemaal niet spaarden.

Geithner noemde de toegenomen spaarzaamheid een gezonde ontwikkeling. Hij voegde wel toe dat dit een rem zet op het economisch herstel. De gedachte hierachter staat bekend als de 'paradox van de spaarzaamheid'. Als iedereen meer spaart, daalt de vraag in de economie. Dit zou automatisch leiden tot minder productie en voortgaande economische krimp.

De hoorzitting ging verder vooral over de door de regering-Obama voorgestelde hervorming van het financieel toezicht. Geithner riep de volksvertegenwoordigers op vaart te maken met goedkeuring voor de plannen.

De regering wil onder meer een grotere toezichthoudende rol voor de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Volgens Geithner heeft de bank op het hoogtepunt van de crisis een doorslaggevende rol gespeeld bij het voorkomen van grotere schade voor het financiële stelsel en de economie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.