Home

Achtergrond 224 x bekeken

Commissie verhoogt restituties melkpoeder

De restituties voor vol en mager melkpoeder gaan omhoog, voor kaas komt er voorlopig geen extra exportsteun. Dit heeft het beheerscomité zuivel van de Europese Commissie vandaag besloten.

In de zuivelsector is met behoorlijke teleurstelling en inmiddels ook met een aardige dosis frustratie gereageerd op dit besluit. Voorafgaande aan het beheerscomité had de Europese zuivelhandel per brief nog een klemmend beroep gedaan op landbouwcommissaris Mariann Fischer-Boel en haar ambtenaren om nu eindelijk ook de goedkopere kaassoorten voor exportsteun in aanmerking te laten komen. Dit mocht echter niet baten. Oorzaak is een aanhoudende patstelling tussen de directoraten-generaal landbouw (van Fischer-Boel) en buitenlandse handel (van Ashton).

DG Handel is tegen de introductie van exportsteun voor kaas die goedkoper is dan 2.300 euro per ton en ziet zich daarmee gesteund door maatschappelijke organisaties als Oxfam. Veel kaas gaat er echter niet naar arme landen. Het product belandt toch op de meer ontwikkelde markten, maar exportsteun ligt nu eenmaal gevoelig als het gaat om landbouwproducten. Hiermee is niet gezegd dat er definitief geen exportsteun komt voor goedkopere kaas. Het dossier blijft bij het beheerscomité zuivel te liggen en lijkt beslist nog weer ter discussie te komen.

Het beheerscomité zuivel heeft de exportsteun voor vol en mager melkpoeder wel verhoogd. De steun voor de export van vol poeder werd verhoogd van 31 naar 35 euro per 100 kilo, die voor mager poeder werd verhoogd van 24 naar 25,80 euro per honderd kilo. De commissie vond dit nodig om de verslechterende exportmarkt het hoofd te bieden.

Ook is opnieuw een grote hoeveelheid mager melkpoeder overgenomen in de interventie. Twee weken geleden ging het om 22.000 ton, ditmaal om 19.800 ton. Tegen dezelfde prijzen als twee weken geleden. De interventievoorraad boter nam met slechts een goede 1.600 ton toe. De botervoorraden groeien beperkt vanwege een goede interne afzet van room.

Of registreer je om te kunnen reageren.