Home

Achtergrond 23 reacties

Commissie onwrikbaar over quotering

De Europese Commissie blijft onwrikbaar op het punt van de melkquotering. De melkveehoudersprotesten van donderdag in Brussel en komende maandag in Luxemburg veranderen daar weinig aan.

Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel wijst erop dat de Europese quotering al lang geen rol meer speelt in het beheer van de zuivelmarkten. In het voorbije quotumjaar werd 5 procent minder geleverd dan de Europese boeren samen mochten.

Nog steeds wordt minder dan het quotum geproduceerd. Waar het om gaat is volgens haar vraaguitval. Daar moet iets aan gebeuren. Fischer Boel negeert daarmee de oproep van Duits Bondskanselier Angela Merkel om de Europese quota te bevriezen. Ook is de quotumdiscussie maandag geen officieel onderwerp van gesprek op de landbouwraad in Luxemburg.

De zaak komt hooguit tijdens de lunch aan bod - informeel dus. Aan de protesten maandag doet naast de Europese Melkveehoudersbond (EMB) ook de Europese koepel van landbouworganisaties Copa mee. De beide organisaties betogen wel samen, maar voor verschillende doelen. De EMB wil een bevriezing van de melkquotering, Copa wil meer inzet op exportrestituties en interventie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brabander

  Die boer die hier re3ageerde op 20-06-09,09.38 die voor weinig werkt zou ik willen vragen hoe hij aan die 5 ct. quotumkosten komt. Toe joh, laat eens horen, ik wacht in spanning af

 • no-profile-image

  koeman

  Huub uit Aalten, wees blij dat de melk nog voor 99 ct in de winkel ligt! We moeten alleen zien dat wij als melkveehouders een beter betaalde melkprijs krijgen.... er word immers gemopperd dat de supermarkten de melk te goedkoop verkopen. Als de melk voor 40 ct in het schap ligt is het ook niet goed dacht ik zo.

 • no-profile-image

  met verlies hardwerkende boer

  allemaal geklets, lto nederland zegt niet achter de actie te staan, toontje van zlto is een jaknikker en durft niet eens aan actievoeren te denken. de werkelijkheid is zo, dus let op. de quotum loskoppeling in 2015 dient enkel en alleen om super grote bedrijven over te houden en de rest kan stikken. kijk deze lage prijzen komt lto, de overheid en de zuivelindustrie beregoed uit om deze idealen na te streven. kijk anders zouden ze hun nek toch wel meer uitsteken om de gewone boer enig perspectief en toekomst te bieden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Je slaat de spijker op zijn kop limburger!

 • no-profile-image

  Northwest

  Waar het eigenlijk op neer komt is het volgende, de europese melkveehouderij is weggegeven door jullie leiders en de politiek. Met het quotum kon men nog een Euro lenen om 10 cent te verdienen, straks zonder het quotum kan men geen dubbeltje meer lenen om een Euro te verliezen. Hier in Canada zijn we blij met ons quotum systeem voor zowel de melveehouderij als voor de pluimveehouderij. Onze afnemers (de fabrieken) vertellen ons altijd, zolang wij de productie onder controle hebben, dan hebben de fabrieken geen problemen, en wordt er door "iedereen" verdiend. Bij jullie komt de goedkope melk uit het buitenland, er is gewoon teveel op de markt. Nog geen jaar geleden waren hier de varkenshouders voor afschaffing van het "supply management system"(quota),nu schreeuwt men hier ook in de varkenshouderij voor quotering. Als Europese melkveehouders doen julie niets anders dan elkaar voor de voeten lopen, iets produceren waar geen markt voor is werkt niet (productie dicipline), en maar hopen dat je het langer volhoud dan iemand anders in het buitenland. Maar een ding is zeker als dit zo doorgaat dan werken julie aan julie eigen ondergang.

 • no-profile-image

  Jan Tsjerk vd Meulen.

  Als de Europese melkquotering dan toch geen rol meer speelt, waarom dan nog steeds superheffing betalen (pure diefstal) bij een niet volgemolken Europees quotum en waarom dan niet per ommegaande de quotering afschaffen.
  Het is toch absurd, dat er nog steeds een quotering in stand wordt gehouden, waar we toch toch voordeel van zouden moeten hebben, omdat het productievolume beheerst wordt, terwijl nu op dit moment de vrije markt, met zijn hoogtes en laagtes, voor meester opslaat.
  Wat nou, zachte landing!!
  Wat mij betreft, afschaffen die handel.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Qutum afschaffen? En dan meer gaan melken? Wie wil uw extra melk nu hebben voor een redelijke prijs? Geeft u dan ook de melkfabriek direct de gelegenheid om afname en leveringsplicht af te schaffen? Bezint eer ge begint!!!!!

 • no-profile-image

  eppo

  En HUUB uit Aalten snapt het nog steeds niet. Alles blokkeren? Zeker geen les geleerd van vorige keer.

 • no-profile-image

  Berend

  U slaat de spijker op zijn kop.
  Direct afschaffen dat quotum.
  Bij de huidige prijzen doet een quotering
  er niet meer toe. Werkt alleen maar
  kostprijsverhogend.

 • no-profile-image

  veeboer

  en dan zijn er nog boeren die geld betalen voor quotum.
  als ze nu nog niet snappen dat dat alleen maar kostprijsverhogend werkt.

 • no-profile-image

  koeman

  boer, hoe kom je aan 5 cent? Als je de liters die je nu melkt meetelt ja... maar ook die zijn een keer gekocht. Als je verder wil zul je moeten kopen, en als het quotum erop blijft zit de prijs in de kortste keren weer op 2 euro per kg Q... dat is 20 jaar lang 10 cent per kg en dan nog rente... lang leve de quotering...weg ermee dus en zo snel mogelijk!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is goed dat de eu-commissie nu duidelijk is over de quotering. Het is het einde van de quotering. Nog beter is dan dat het quotum nu afgeschaft wordt. Dan kunnen wij weer vooruit. De huidige pauze tot 2015 is funest. Het zet de melkveehouderij op slot.

 • no-profile-image

  huub

  geweldig, stap allemaal op de trekker en rij naar huis..ff eten en de trekker tanken en gan vervolgens alle distributiecentra van de supermarkten blokkeren, en dan niet een paar dagen, twee weken, eens kijken wie er dan baas is..
  1 liter halfvolle melk van een A-merk(1,5% vet, 3,2% eiwit) kost in de supermarkt €0,99, dat klopt niet! daar ligt het probleem, niet in brussel..

 • no-profile-image

  Boer

  Als de burgerbevolking 5% moet inleveren gaan een miljoen mensen de straat op en wordt Den Haag platgebrand.Boeren kun je alles zonder slag of stoot afpakken en als een boer zegt dat hij daartegen gaat demonstreren zegt zijn buurman dat hij een mietje en een zeurpiet is en niet efficient genoeg werkt.Wat gebeurd er als de quotering verdwijnd?Kijk maar naar de varkenshouderij.Jaren achtereen voor niks werken en dan weer een jaar voor weinig. Alsof dat zo ideaal is.Chronische afhankelijkheid van exportsubsidies.Ook de melkveehouderij wordt door de verdeeldheid en omdat ze niet georganiseerd zijn een goedkoop werkpaardje voor de groothandel en de kruideniers.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het probleem is niet onder het quotum melken, maar boven het vraagvolume melken. Oplossing: melkprijs nog verder laten zakken, of quotum naar beneden bijstellen. Wat is wijs?

 • no-profile-image

  boer

  vijf cent kwotumkosten bij een melkprijs van veertig cent is vele malen beter dan geen kwotumkosten bij een melkprijs van 25 cent, snap je? Fischer-boelshit is het niet waard dat ze van ons vreet.

 • no-profile-image

  een zorgboerin

  Collega's
  De melkprijs moet minstens de kostprijs , ongeveer 38 euro cent,zijn om te overleven
  Zijn er geen qoutumkosten dan komen er wel kosten betreffende mest, derogatie , fosfaat of stikstofafzet.
  Als men de kostprijs ontvangt kan iederen redelijk boeren
  De kwaliteit van de boer komt dan naar voren om iets extra's te ontvangen door nog beter op de kosten te letten of hogere gehaltes te halen en zoiets meer dan de kostprijs te ontvangen.
  Geen enkele bedrijf in de wereld kan onder de kostprijs werken.
  Ik werk in de zorg en als wij onze kostprijs niet halen, moeten er personeel afvloeien.
  Wij hebben een zorgplicht in de EU, WIJ zorgen voor dierenwelzijn,milieu, werkgelegenheid, landschapsbeheer, export voedselveiligheid enz dus mogen wij ook verwachten dat wij een goede beloning voor ons werk krijgen, net zo als alle andere inwoners van de EU.
  De boeren moeten dus minstens de kostprijs voor hun werk hebben anders kunnen zij niet aan de zorgplicht voldoen welke hierboven is beschreven

 • no-profile-image

  campina boertje

  Vorig jaar lieten we melk weglopen van 40 cent, Dit heeft toen geen effect gehad op de prijs, Ik denk dat we niet moeten zeuren en tegen zo laag mogelijke kostprijs moeten kunnen produceren (brussel wil voor consument een betaalbaar voedels pakket), diegene die hier niet aan mee willen of kunnen doen zal zijn bedrijf het beste kunnen stoppen, En in goede tijden reserveren zodat we in magere tijden kunnen overbruggen.

 • no-profile-image

  dom boertje

  Wat zou er gebeuren als we massaal,dus de hele europese agrarische sector,een poosje geen rente en aflossing betalen.Dan is er binnen een paar maanden al geen geld meer om bijv.de politicussen te betalen !

 • no-profile-image

  geldboer

  Wel quotum of geen quotum. Wereldwijd is ca €70 miljard aan de melkveehouderij ontrokken om vervolgens met die miljarden de bankensector te redden. Zal in ieder geval nog wel een tijdje duren eer die € 70 miljard weer voor de melkveehouderij ter beschikking komt. Wellicht ook helemaal niet. ( Googelen naar Murrat Rothbard Instituut en klikken op de link "Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?". En vindt de uitleg)

 • no-profile-image

  vroege stopper

  Nederland zit gewoon in een spagaat. Niet nu , maar al 25 jaar lang. Wat voor positiefs heeft het quotum voor de nederlandse veehouders gebracht? De stoppers zijn allen miljonair geworden. De blijvers en vooral hun opvolgers zitten tot over hun nek in de schuld. Bekijk het eens van een afstandje. Natuurlijk nu wil ieder het quotum behouden omdat ze denken dat dit de prijs zal verhogen, wat echter maar de vraag is. We zitten midden in een kredietcrisis. Maar als we dit achter de rug hebben zal er een voedselcrisis komen. En dus giga prijsstijgingen. Dan zullen de boeren blij zijn dat ze van die quotering af zijn.

 • no-profile-image

  a hamstra

  zolang lto verdiend aan de lage prijzen
  zal er in dit land niets veranderen

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Ja Campinaboertje werken met een zo laag mogelijke kostprijs en in de goede tijd (en die komt zeker weer ) je geld op een goede manier investeren dat is wat de pluimveehouderij en de varkenssector altijd al gebeurt en het zou me verwonderen dat de melkveesector dit niet zou overkomen

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.