Home

Achtergrond

China schrapt heffing op export tarwe en soja

China schrapt 1 juli de exportheffing op tarwe, soja en rijst.

Het land wil zo de binnenlandse voorraden verkleinen. Die groeien sterk omdat China ook dit jaar weer veel graan oogst. Door de maatregel hoopt China meer graan en soja te verkopen op de wereldmarkt.

Sinds 2004 produceert China ieder jaar meer graan, meldt persbureau Bloomberg. Daardoor zijn de voorraden sterk toegenomen. Het binnenlandse verbruik heeft de productiestijging niet bijgehouden. Daardoor is het afgelopen jaar de tarweprijs in China met 38 procent gedaald.

Het ministerie van landbouw in de VS (USDA) schat dat China in mei 2010 een tarwevoorraad heeft van 59,6 miljoen ton. Dat is 22 procent meer dan in mei dit jaar. In 2010 ligt een derde van de wereldvoorraad aan tarwe in China.

Of registreer je om te kunnen reageren.