Home

Achtergrond

Cehave maakt speerpunt van verduurzaming

Cehave Landbouwbelang maakt van verduurzaming een speerpunt. Dat meldt directeur Ruud Tijssens van Cehave Landbouwbelang.

Tijssens is verantwoordelijk voor de portefeuille onderzoek en ontwikkeling en sociale verantwoordelijkheid binnen Cehave Landbouwbelang. Tijssens meldt dat Cehave vier indicatoren heeft benoemd die de mate van duurzaamheid in beeld kunnen brengen. Het gaat om landgebruik per ton vlees, melk, of eieren, percentage bijproducten per ton vlees, melk of eieren, voedselmijlen per ton vlees, melk of eieren en als laatste het percentage hernieuwbare energie van het eigen energieverbruik van het bedrijf. Hiermee wil Tijssens meer grip en inzicht krijgen in de mate van duurzaamheid van de productie.

De indicator voedselmijlen geeft inzicht in de hoeveelheid transport en logistiek die er nodig was. Bij gebruik van regionale grondstoffen zal deze indicator laag uitvallen. Intussen is volgens Tijssens al wel duidelijk dat de uitstoot van broeikasgassen kan worden teruggedrongen via verbetering van de voerefficiëntie.

De kostprijs op het boerenerf blijft centraal staan bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Ook dat draagt in de meeste gevallen bij aan verdere verduurzaming. Verder blijft Cehave reageren vanuit de marktvraag. Tijssens: "Men mag van Cehave verwachten dat we onze verantwoordelijkheid nemen op het gebied van verduurzaming. Er zijn straks 10 miljard mensen op de aardbol die te eten moeten krijgen. Dat zal op een duurzame manier moeten gebeuren. Dat is iets om over na te denken."

Of registreer je om te kunnen reageren.