Home

Achtergrond

Campagne voor vaccineren tegen Mexicaanse griep

In de loop van de zomer begint de overheid met campagnes om burgers te informeren over het vaccineren tegen de Mexicaanse griep.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) kondigde dat vrijdag aan in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink.

De bewindsman zei dat inenten "gelukkig vrijwillig'' is, maar wees erop dat je wel beschermd bent tegen besmetting als je je laat vaccineren. Ook wordt het besmettingsrisico groter volgens Klink naarmate meer mensen Mexicaanse griep krijgen.

Eerder deze maand werd bekend dat Nederland 34 miljoen vaccins tegen het virus koopt, omdat dit najaar een griepgolf verwacht wordt. Het grootste deel van de vaccins zal in oktober en november geleverd kunnen worden, waarna eind dit jaar nog een kleine hoeveelheid volgt. Met de hoeveelheid vaccins kunnen alle Nederlanders tweemaal een prikje krijgen. Een prik geeft namelijk niet de garantie op volledige bescherming tegen de Mexicaanse griep.

Of iedereen meteen een prik krijgt of dat mensen die extra risico lopen voorrang krijgen, is nu nog niet te zeggen. Dat hangt af van de ontwikkeling van het griepvirus. Volgens Klink zijn er schattingen dat dit najaar ongeveer 30 procent van de bevolking de griep kan krijgen. Als veel mensen zich laten vaccineren, zou dat teruggebracht kunnen worden tot 10 procent. Momenteel zijn 118 mensen in Nederland besmet met Mexicaanse griep.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.