Home

Achtergrond 483 x bekeken 6 reacties

Campagne moet melk drinken stimuleren

Om de geringe vraag naar melk te herstellen, begint in Nederland een campagne om mensen meer melk te laten drinken.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) meldde dat maandag bij EU-beraad in Luxemburg, waar melkveehouders heftig protesteerden tegen de huidige lage handelsprijs voor melk.

De campagne gaat circa 4 miljoen euro kosten. De minister rekent erop dat de Europese Unie de helft van de campagnekosten betaalt. De andere helft moet komen van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de brancheorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie.
Minister Verburg, die de aanvraag indiende samen met haar Franse collega, verwacht dat Brussel volgende maand akkoord gaat.

De minister stelde dat de melkveehouders momenteel moeilijke tijden doormaken. Ze wilde net als de Europese Commissie echter geen directe hulp toezeggen, zoals ingrijpen in de prijzen. "De overheid moet volstrekt afblijven van de prijs. Dat zou desastreus zijn, los van het feit dat het niet mag van de wereldhandelsorganisatie WTO.''

De minister voelt al helemaal niets voor het verplicht beperken van de melkproductie, zoals bepaalde betogende boeren eisen. "De productie is vorig jaar al 4 procent afgenomen. Dat helpt dus niet.''

De minister vindt het positief dat regeringsleiders vrijdag de Europese Commissie hebben opgedragen binnen twee maanden een rapport te presenteren met eventuele oplossingen. Mogelijk adviseert die om de verruiming van de melkquota te beperken. Verburg wil niet vooruitlopen op haar reactie dan. "Maar als Nederland hebben wij 3 procent extra melkquotum per jaar nodig.''

Land- en tuinbouworganisatie LTO reageert positief op de melkcampagne. "Het zal niet alle problemen oplossen, maar het helpt om zuivel op de kaart te krijgen, om de vraag te stimuleren'', aldus voorzitter Siem-Jan Schenk van LTO-vakgroep melkveehouderij.

Schenk en andere LTO-bestuurders overhandigden minister Verburg maandag een tienpuntenplan om de landbouw door de recessie te helpen. De minister had een deel ervan al toegezegd, zoals eerdere betaling van toeslagrechten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  heb zelden zo'n onkunde uit de mond van een landbouwminister gehoord. Eerst pleiten voor quotum verruiming van 3% om dan vervolgens de sector een campagne te laten betalen om de vraag naar melk te in de pas te laten lopen met het toegenomen aanbod. Waardeloos!

 • no-profile-image

  Thijs

  Het melkquotum is gekomen voor het evenwicht in de markt. Het blijkt dat er in totaliteit te veel melk geproduceert wordt!
  Dan roep je toch niet dat je 3% meer wil. Dan stiemuleer je om minder te melken om de prijs op een gewenst niveau te krijgen. Wie is er gek? Een verstandig mens eet en drinkt ook wat hij nodig heeft! Te veel is niet goed en te weinig is niet goed! Het lijkt wel kleuterschoolwerk!

 • no-profile-image

  martin

  Een drink meer melk campagne starten? Ben benieuwd hoe ze dat gaan doen. Als tip zeg ik prijs melkproducten/recepten aan. Dan weet de consument wat ze allemaal met melk kan doen.

 • no-profile-image

  Zat van

  Wie is er gek, Verburg natuurlijk, ze wil niet luisteren naar redelijke oplossingen. Hoe onnozel ben je wanneer je denkt het probleem op te lossen zonder het aanbod te beperken. Weg met zulke mensen.

 • no-profile-image

  boer

  weggegooid geld wat we zelf moeten ophoesten.Als men meer consumeert moeten we dan vervolgens weer meer produceren? Nog een % erbij? OOOOoooooo Verburg wat onno......

 • no-profile-image

  dirk

  Waar is die 3 % extra melkquotum dan voor nodig?
  Om voor steeds minder te gaan werken?

  Misschien wel voor de winsten van de supers.
  Of een goedkoop voedselpakket, dan zijn de burgers rustig.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.