Home

Achtergrond 186 x bekeken

Campagne GGD Rotterdam tegen uithuwelijking

De GGD in Rotterdam is woensdag begonnen met de campagne 'Liefde laat zich niet dwingen' tegen gedwongen uithuwelijking.

Bij deelgemeenten, middelbare scholen, leerplichtambtenaren en huisartsen worden posters verspreid waarin de dienst jongeren wijst op maatregelen die zij zelf kunnen nemen om een huwelijk onder dwang te voorkomen.

De poster nodigen jongeren uit voor advies en hulp contact op te nemen met de GGD. Daar kunnen zij ook een verklaring invullen waarin zij laten weten bang te zijn dat zij tegen hun wil worden uitgehuwelijkt. Als dan blijkt dat een leerling na de vakantie niet terugkeert op school, kan snel de politie worden ingeschakeld. Mensen die beroepshalve te maken kunnen krijgen met vermoedens van uithuwelijking, bijvoorbeeld leerkrachten, krijgen voorlichting over de manier waarop ze daarmee moeten omgaan.

De zogeheten zelfverklaring vloeit voort uit een proef die PvdA-wethouder Jantine Kriens vorige maand aankondigde. Zij heeft overlegd met de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Eberhard van der Laan (Integratie). Jongeren kunnen voor zo'n verklaring sinds vandaag terecht op de website van de GGD Rotterdam.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.